Yatağa bağımlı Soncu, 9 yıl sonra yürümeye başladı





Tarih: 14 Ekim 2022 Cuma 11:07

Dirençli epilepsi hastası 37 yaşındaki Servet Soncu, gördüğü tedavi sonrası, 9 yıl sonra yürümeye başladı. Tedaviden önce tamamen yatağa bağımlı olan Soncu, artık tek başına yemek yiyebiliyor, ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Haber Merkezi

 

Hastalığından dolayı girdiği ameliyatların ardından, yaklaşık 9 yıl boyunca yatağa bağımlı hale gelen Servet Soncu, evde uygulanan fizik tedavi hizmeti ile tanıştıktan sonra, 6 ay içerisinde tam bağımsız bir şekilde yürümeye ve tüm ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Fizik tedavi hizmetine başlamadan öncesine kadar, annesinden sadece su isteyip ve “acıktım” demek dışında hiçbir harekette bulunamayan Soncu; artık kendi başına yemek yiyor, kitap okuyor, merdiven çıkıyor, hatta Engelsiz Yaşam Parkı’nda arkadaşlarıyla aktivitelere katılıyor.

 “TEDAVİYE BAŞLADIĞIMIZDA TAMAMEN YATAĞA BAĞIMLIYDI”

Fizyoterapist Zeynep Aslan, “Bu 6 aylık süreçte tedavimizi başlattık. Servet Bey’le tedaviye başladığımızda, tamamen yatağa bağımlı haldeydi. Hiçbir ihtiyacını kendi başına karşılayamıyordu. İlk önce pasif hareketlerle başladık. Kas gücümüz gelmeye başladıkça, bunlara ufak dirençler ekledik. Yatak içinde kuvvetini kazandıktan sonra, ağırlıklarla çalışmaya başladık. Bundan sonraki süreçte bacak kaslarını kuvvetlendirmesi için, gövde dengesi çalıştık. Ayakta durmaya başlayınca da yürüme egzersizleri ile devam ettik. Şu an Servet Bey hem evin içinde, hem de evin dışında tam bağımsız olarak yürüyebiliyor ve tüm ihtiyaçlarını kendisi görebiliyor” dedi.

“YÜRÜMEK HARİKA BİR ŞEY”

Tedavi süresince gösterdiği azimle büyük bir yol kat eden Servet Soncu, “Hizmet çok güzel. Ailemize kattık arkadaşları. Kapıda karşılıyoruz onları. Çok içten davranıyorum. Yürüyemiyordum, annem vardı yanımda. Yürümek harika bir şey” dedi.

ANNE SONCU: “9 YILDIR KENDİ İHTİYAÇLARINI GİDEREMİYORDU”

Oğlu Servet’in hastalık süreci hakkında bilgi veren anne Arzu Soncu, “8 yaşında baş ve karın ağrılarından doktora başvurduk. Beyinde 3 apse olduğu ortaya çıktı. Hemen beyin ameliyatına aldılar. Bir süre sonra tekrar beyin ameliyatına aldılar. Çünkü çok zayıf düşmüştü.  Bu iki ameliyattan sonra çok dirençli nöbetler başladı. Nöbetleri durdurmaya çalıştılar, fakat nöbetler çok dirençli olduğu için durmuyordu. 26-27 yaşlarında, vücudunu artık taşıyamaz duruma geldi. Hareketsizlikten kilo da almaya başladı. Bu süreç içerisinde bakıma muhtaç duruma düştü. Nöbetlerden dolayı beyin biraz zayıflamaya başladı. 9 yıldır da kendi ihtiyaçlarını gideremez durumdaydı” dedi.

“ENGELSİZ YAŞAM PARKI, BİZE ENGELSİZ BİR YAŞAM VERDİ”

Engelsiz Yaşam Parkı’ndaki etkinliklerden hem oğlunun, hem de kendisinin faydalandığını da sözlerine ekleyen Arzu Soncu, “Engelsiz Yaşam Parkı’na da başvurduk. Orada da çok güzel faaliyetler var. Benim için de, oğlum için de…Kendimiz için zaman ayırmış oluyoruz. Hep eve kapanmıştık. Orası bize gerçekten engelsiz bir yaşam verdi. Şimdi oraya devam ediyoruz. İnsana dokunan bir proje gerçekten” dedi.