MERSİN’E YAKIŞMADI!





Tarih: 29 Eylül 2022 Perşembe 17:17

Mersin’in en güçlü olduğu sektör olan lojistiğe yönelik dün açılan Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı’nın bu kadar sönük, dar kapsamlı ve ilgisiz açılması tepki çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Fuarcılık alanındaki başarısızlığı her geçen gün daha çok dibi gören Mersin, utanç verici manzaralara sahne oluyor. Son olarak kentin en güçlü olduğu sektör olan lojistiğe yönelik düzenlenen Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı da bu durumun son göstergesi oldu.

Sönük, dar kapsamlı, kent protokolünün dahi ilgisiz kaldığı fuar kente yakışmayan görüntüsü ile dikkat çekti.

Geçmiş yıllarda birden fazla bakan düzeyinde katılımla açılan bu sene ise “Dünyayı orta koridorun kalbi Mersin’de buluşturan fuar” sloganıyla düzenlenmesine rağmen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan dahi katılmadı. Açılış, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Üyeleri İsa Çani ve Halil Kürek, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ile Cengiz Gökçel’in katılımı ile yapıldı.

 

TAM BİR FİYASKO!

CNR Expo Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 1 Ekim’e kadar açık kalacak etkinliğe geçtiğimiz yıllarda sayıları 100’leri ayan firma katılırken bu yıl sadece 50 firma iştirak etti.

Yabancı sektör temsilcilerinin yok denecek kadar az olduğu da gözlerden kaçmazken, organizasyonun kentte ve ülke genelinde yetince tanıtımını yapılmaması, şehir dinamiklerinin organizasyonu sahiplenmesinin sağlanmaması fiyaskoyu beraberinde getirdi.

 

TEKRARA DÜŞEN AÇIKLAMALAR UMUT VERMEDİ

Fuarda, ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın Lojistik Sektörüne Etkileri’, ‘Karayolu Taşımacılığında Trdendler’, ‘Denizyolu Taşımacılığında Trendler’, ‘Kombine Taşımacılık Yönetmeliği ve Yeşil Lojistik’ gibi farklı konularda düzenlenen panellerde uzman akademisyenler ve sektör temsilcisi firmaların yöneticileri konuşmacı oldu.

Ancak bu panellerde öne çıkan konu Adana’ya kaptırılan, Mersin Ana Konteyner Limanı olurken, tekrara düşen açıklamalardan öteye gitmeyen çıkılar umut vermedi.

Fuarın açılışında konuşan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan sözlerine terör faaliyetlerini kınayarak başladı. Ardından Mersin Ana Konteyner Liman yatırımına değinen Kızıltan, kentin araç sayısından tecrübesine, yük kapasitesinden gümrük faaliyetlerindeki uzmanlaşmasına kadar lojistikteki gücünü vurgulayıp bu yatırımın gerçekleşmesi için tek doğru adres olarak Mersin’i gösterdi.  Mersin isminin lojistik sektörü adına dünyada tanınan kentler arasında yer aldığını hatırlatan Kızıltan, “Tüm fizibiliteler de göstermektedir ki Ana Konteyner Liman yatırımı Mersin dışında bir yere yapılırsa atıl olur” ifadelerini kullandı. “Biz başka şehirlerin kulisleriyle Mersin’den hiçbir yatırımın alınmasına müsaade etmeyiz” diyen Kızıltan, tüm Mersin Milletvekillerini aynı amaç doğrultusunda ortak hareket etmeye davet etti. Kızıltan sözlerini, “Mersin’in en büyük gücü milletvekilleri ve bu gücü harekete geçirin. Tüm Mersin arkanızda” diye tamamladı.

Fuara katılan Mersin Milletvekilleri de açılış konuşmalarında Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’de yapılması gerekliliği üzerinde durdu. Cengiz Gökçel Mersin’de yaşayan STK’lardan halka herkesin yatırımın Mersin’de kalması için omuz omuza mücadele edeceğine inandığını söyledi. Sektörde yaşanan bazı sorunlara da değinen Gökçel, özellikle konteyner bulma konusundaki sıkıntıları hatırlatarak şunları söyledi:  “Denizyolu ticareti dünya genelinde hızla artıyor. Bu nedenle deniz taşımacılığına önem verip bu alanda yatırım yapmalıyız. Deniz ticaretimizi yurtdışı bağlantılı firmalara terk edemeyiz. Lojistik firmalarımız konteyner bulamıyoruz dememeli. Bu sorunun çözümü için özel sektörün de ortak olduğu bir devlet yatırımına ihtiyaç var. THY gibi dünya markası olmuş bir firmamız, TCDD gibi asırlık tarihe sahip demiryolu şirketimiz var. Üç tarafımız denizlerle çevrili olmasına rağmen deniz taşımasıyla ilgili ciddi yatırımlarımız yok. Ama bu yatırımı yapmak zorundayız. Özel sektörle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Deniz Yolları Şirketini kurmak zorundayız. Deniz ve lojistik ticaretinin merkezi de Mersin olmalı.”

 

MERSİN FUARCILIKTA NEDEN GERİYE GİTTİ?

Mersin’in profesyonel fuarcılık alanında ilk denilebilecek 2010 yılında Forza Fuarcılık ile yola çıktığı dönem ‘gelenin gideni arttığı’ bir sürece dönüştü.

Yaklaşık 20 yıl önce çadırda fuarcılığa başlayan sonrasında Forza Fuarcılık ile önemli başarılara imza atan Mersin, yaklaşık 10 yıl önce CNR Holding ile yola devem etmesi ile kan kaybı yaşadığı fuarcılık alanındaki makus tarihini değiştiremediği gibi her geçen gün geriye gitmeye başladı.

Kentte faaliyet gösterdiği yaklaşık 10 yılda yerel yönetimlerden meslek odalarına, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına ciddi iletişim ve diyalog eksikliği yaşayan CNR Holdingin başarısızlığı Mersin’in bu alanda büyük kan kaybı yaşamasına neden oldu.

 

KENT DİNAMİKLERİ HESAP VERMELİ

CNR Fuarcılık Şirketinin kendi resmi internet sitesinde dahi Mersin’in devasa potansiyeline vurgu yaparak ortaya koyduğu tabloya rağmen farcılık alanındaki başarısızlığın en büyük sorumluları ise  organizasyona öncülük eden ve şirkete destek veren kurum ve kuruşlar oldu. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) başta olmak üzere Ticaret Borası, Deniz Ticaret Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve belediyelerin başarısızlığa rağmen duruma el atmak yerine görmezden gelmesi eleştirileri de beraberinde getirdi. Fuara katılanlar bu duruma göz yuman kent dinamiklerinin hesap vermesi gerektiğini savundu.