GIDA İHRACATI ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ





Tarih: 29 Ağustos 2022 Pazartesi 13:01

Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB), Anadolu’nun gıda ihracatı şampiyonlarını ödüllendirdi. Ödül töreninde finansman kaynaklarına ulaşmakta zorlanan iş dünyasının talepleri öne çıktı.

Haber Merkezi

 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) çatısı altında 2021 yılında ihracatını en fazla artıran Birlik olma başarısı gösteren Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB), bu dönemdeki performansına Kayseri, Niğde, Sivas ve Yozgat'tan en güçlü desteği veren ilk 15 üyesini düzenlenen törenle ödüllendirdi.

Kayseri'de düzenlenen ASHİB'in 2021 Yılı İhracat Ödül Töreni, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ASHİB Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgöl, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer, ASHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Behiç Salt, İsmail Kurtkara ve Cemal Torun ile ihracatçı firmaların temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

"KAYSERİ, PASTIRMA VE SUCUKLA MARKALAŞMAYI SAĞLAYABİLİR"

ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, törenin açılışında yaptığı konuşmada, markalaşmanın önemine dikkat çekti. Kayseri'nin kendine has ürünleri ile öne çıkan bir kent olduğunu ancak dünya çapında bilinirliğin artırılmasının yolunun markalaşmadan geçtiğini vurgulayan Ali Can Yamanyılmaz, “İtalya'nın dünyaca ünlü peyniri olan Parmesan peyniri, markalaşmanın çok güzel bir örneğidir. Bu ürünün hikâyesi 100 yıl önce Parma ile Reggio bölgesindeki üreticilerin bir araya gelerek yöresel peynirleri için patent almalarıyla başlamıştır. Bu yöresel ürün, şu anda tüm dünyada bilinen, markalaşmış ve 2021 yılında 16 milyar dolarlık pazarı oluşmuş bir ürün hâline gelmiştir. Kayserimiz de İtalya'nın 100 yıl öncesinde yaptığı bu markalaşmayı, yaklaşık 400 yıldır üretmekte olduğu pastırma ve sucuk ürünleriyle gerçekleştirebilecek potansiyele sahiptir. Sucuk ve pastırma ürünlerimizin, aynı İtalya'nın Parmesan peyniri gibi dünya çapında markalaşmış ürünler hâline getirilmesi, hem ülkemiz ihracatına hem de istihdama daha da büyük katkıda bulunacaktır. Bu en büyük temennimizdir.”

ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracatının 2021 yılında 3,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu performansa ASHİB olarak 552 milyon dolarlık destek verdiklerini, Kayseri’nin bölge ihracatına desteğinin yüzde 13 düzeyinde olduğunu belirtti.

“SANAYİCİLER, FİNANSMAN KAYNAKLARINA ULAŞMAKTA ZORLANIYOR”

Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracat birim fiyatın kilogram başına 2,4 dolar olarak gerçekleştiğini belirten Yamanyılmaz, son dönemde sanayicilerin finansman kaynaklarına ulaşmakta zorlandığına dikkat çekerek, “Bildiğiniz üzere sanayinin çarkları kredilerle dönmektedir. Şirketlerimizin de finansman ihtiyaçları ciddi boyutta artmıştır. Bu dönemde döviz kurlarındaki artış ve enflasyon baskısı, finansmana ihtiyacı hiç olmadığı kadar artırmış bulunmaktadır. İhracatçının geçen yıllara kıyasla daha fazla kredi limitine ihtiyacı bulunmaktadır. İhracatçılarımızın dünya pazarlarında elini güçlendirmek için finansman ihtiyaçlarının uygun şartlarda karşılanması gerekmektedir.”

Yamanyılmaz, alt sektörlerin sorunlarının tespiti ve çözümüne yönelik faaliyetler kapsamında süt ürünlerinin ardından yumurta komitesini de kurduklarını duyurdu.

“ÜRETEN OLMAK GÜZEL BİR DUYGU”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da endüstri ve ticaret merkezi olarak bilinen Kayseri'yi aynı zamanda tarım ve hayvancılıkta da ön plana çıkarmak için çalışmaların el birliği ile sürmesi gerektiğini söyledi. Büyükkılıç, “Kayseri yüzde 40'a yakın mera alanı olan bir kentimiz ve dolayısıyla tarımsal boyutuyla ön plana çıkmakta. Tabii tarımla ilgili yapılacak çalışmalar da bizim için önem arz etmekte. Bu yönde gerek yerel yönetim olarak, gerekse hükümetimizin yaptığı çalışmalar ile teşvik edici, yüreklendirici ve destek verici gayretlerimizi sürdürmekteyiz. Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak 2022 yılında hedefimiz 100 milyon TL'lik bir destek sağlamak.” ifadelerini kullandı.

Başkan Büyükkılıç, ASHİB üyesi ihracatçı firmaları tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

“ÜRETİP İHRAÇ ETMEK, BİR MİLLİ MÜCADELEDİR”

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise konuşmasında üretmek ve ihraç etmenin adeta bir milli mücadele olduğunu söyledi.  Kayseri’deki ihracatçı firmaların seferberlik ruhuyla küresel pazarlarda mücadele verdiğini dile getiren Vali Çiçek, hayvansal gıda ürünleri üreticilerini de gayretlerinden dolayı kutladı. ASHİB’in ihracat şampiyonlarına teşekkür edip kutlayan Vali Çiçek, şunları söyledi: “Kayseri'de su ürünleriyle ilgili gerçekten güzel şeyler yapılıyor. Kayseri'ye tatlı su balık yetiştiriciliği yapılabilecek yeni bir tesis kurulması noktasında da iş birliğinin önemli olduğunu söylemek istiyorum. Denizi olmayan bir kentte böyle bir yatırım muhteşem olur ve Kayseri'ye de bu yakışır. Üreten ve ihraç ederek ülkemize katkıda bulunan sizlerle beraber olmak bizim için ayrı bir mutluluk.  Memleketimize katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.”

İHRACAT ŞAMPİYONLARINA ÖDÜLLERİ ALKIŞLAR EŞLİĞİNDE VERİLDİ

ASHİB ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tanıtım filmlerinin gösteriminin ardından Vali Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, ASHİB Başkanı Yüksel Akgöl ve Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, ihracat şampiyonu firmaların temsilcilerine ödüllerini verdiler.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,  Kayseri’den en fazla ihracat yapan Kaytaş Kayseri Tavukçuluk San. ve Tic. A.Ş., Babahan Hayvancılık Gıda Tarım Nakliye Turizm İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti., Kayseri Yem Sanayi Tic. A.Ş., Babadağ Tarım Hayvancılık Gıda Nakliye San. ve Tic. Ltd. Şti., Etaş Afyon Tavukçuluk İnşaat Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti’nin temsilcilerine ödüllerini verdi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Asıl Hayvancılık Veteriner Hizmetleri Tarım Ziraat Gıda İnşaat Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti., Erciyes Tavukçuluk Yem İnşaat Tekstil Gıda Besicilik Tic. Ltd. Şti., Kardeşler Sakatat Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., Kesmezlioğlu Gıda San. Tic. Ltd. Şti., Asil Ziraat Veteriner Hizmetleri Hayvancılık Tarım Gıda İnşaat Taahhüt Petrol Ürünleri Turizm Taşımacılık Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.’nin temsilcilerine ödüllerini takdim etti. Daha sonra ASHİB Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgöl ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz da Niğde’de en fazla ihracat yapan Bakkalbaşıoğlu Süt Ürünleri San. Tic. A.Ş., Hanzade Yapı İnşaat Hayvancılık Tarım Gıda Taşımacılık Tic. San. Ltd. Şti., Sivas’ta en fazla ihracat yapan Kırbal Gıda Sanayi Ltd. Şti., Tuğba Akabe Çiftlik Mamulleri Süt Yoğurt Sanayi Tic. Ltd. Şti. ve Yozgat’ta en fazla ihracat yapan Pasifik Golden Blue Gıda Dış Ticaret Ltd. Şti.’nin temsilcilerine ödüllerini verdi.

Törende ayrıca Akgöl ve Yamanyılmaz, Vali Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç'a hediyeler takdim etti.