Eczacılar eylem kararı aldı





Tarih: 22 Aralık 2022 Perşembe 17:11

Konya Bölgelerarası Toplantısı’nda bir araya gelen aralarında Mersin’in de olduğu 22 eczacı odası eylem kararı aldı.

Haber Merkezi

 

Konya Bölgelerarası Toplantısı'nda bir araya gelen, aralarında Mersin, Ankara ve İstanbul'un da bulunduğu 22 eczacı odası eylem kararı aldı. Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride ilaç zammının ilaç yokluğunu bir süreliğine kısmen azaltacağını ancak  ilacın sürekli bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını sağlamayacağı belirtildi.

Açıklamada, eylemlilik kararında miting ve eczane kapatmanın da yer alacağı belirtilirken, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'ne de tepki gösterildi.

 

“YAPILAN DÜZENLEME İLACIN ULAŞTIRILABİLİR OLMASINI SAĞLAMAYACAKTIR”

22 eczacı odasından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Örgütümüzce Konya Bölgelerarası Toplantısı'nda eczacının yaşadığı sorunlara ‘dur' demek amacıyla eylemlilik süreci başlatıldı. Miting ve eczane kapatmanın da yer aldığı bu çıkışın temel başlıkları; Eczanelerde ekonomik krizle birlikte daha da ağırlaşan ilaç fiyat kararnamesi kaynaklı ekonomik yangın, eczacılık fakültesi sayılarında ve kontenjanlarındaki durdurulmayan artış ve sonucundaki eczacı işsizliği, kamu eczacısının yaşadığı ve görmezden gelinen hak kayıpları, ilaç yoklukları ile giderek artan ilaç fiyat farkları olmuştu. Öncesi ve sonrası kamuoyunda ilgiyle izlenen, 27 Kasım'da gerçekleşen mitingimizde binlerce eczacı, çalışanlarımız ve eczacılık fakültelerinde okuyan gençlerimiz ile bu başlıkları haykırdık ve sorunlara çözümü hep birlikte talep ettik.

Mitingimizin yapılışından bu yana geçen sürede 15 Aralık tarihinde kur değişikliğinin erkene alınmasından kaynaklı ilaca yapılan zamma tanıklık ettik. Yapılan düzenleme ilaç yokluğunu bir süreliğine kısmen azaltacak olsa da ilacın sürekli bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını sağlamayacaktır.”

 

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL BU YILDAN DAHA ZOR GEÇECEK”

İlaç Fiyat Kararnamesi’nin sektörün diğer temsilcileriyle birlikte eczacı örgütlerinin de talep ve önerilerinin dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar denildi: “Yıl içinde yapılan düzenlemeler, geçen yıl yaşanan hak kayıplarını bile karşılamazken önümüzdeki yılın bu yıldan daha da zor geçeceği aşikardır.

İlaç fiyat değişikliği sonrası Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti başkanlık divanınca, yapılan zamma teşekkür eden ve ilacın bir iki gün içinde bollaşacağına dair açıklamalar, 20 gün önce Anıtpark'ı dolduran ve örgütünün yanında duran 40.000 eczacıyı hayrete düşürmüştür.

Türk Eczacıları Birliği yöneticileri ilaç bollaşacak ve teşekkür açıklamaları yaparken, 16 Aralık günü Sağlık Bakanı'nın tüm sektör temsilcileri adı altında ilaç sanayii ve ecza depocularıyla ilaç YOK’luğunu ortadan kaldırmak üzere toplantı yapması ve bu toplantıda Birliğimizin ve Ecza Kooperatiflerimizin olmaması Sağlık Bakanı’nın ihmali olmuş ve eczacıyı üzmüştür. Bu durumun demokratik ilkelere uygun olmadığını ve eczacının örgütsel dayanışmasına sonuna kadar sahip çıkacağını da hatırlatırız.

Ayrıca bakanlığımızın 29.000 eczaneden her gece 1.270'i nöbet tutarken nöbetçi eczane sayısını artırma talebinin piyasada olmayan ilaç sorununun çözümüne nasıl bir katkı sunacağı da anlaşılamamıştır. İlaç ve eczacılık hizmetleri söz konusu olduğunda çatı örgütümüz olan Türk Eczacıları Birliği’nin yok sayılmasını asla kabul etmediğimizin bilinmesini isteriz. Konuya ilişkin Birliğimizin tepkisiz kalması da ayrıca bir hayal kırıklığına yol açmıştır.

Bizler aşağıda imzası olan eczacı odaları olarak; Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetini, Konya Bölgeler Arası Toplantısı'nda alınan kararlara ve belirlenen eylemlilik sürecine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”