KESK’ten miting yasağına tepki





Tarih: 18 Aralık 2022 Pazar 14:36

KESK’in Ankara’da yapacağı ‘Geçinemiyoruz’ mitingine ilişkin Tandoğan Meydanı için yapılan başvuruyu kabul etmeyen valiliğin, emek ve demokrasi güçlerinin eylem ve etkinliklerini etkisizleştirmek ve halktan uzak tutmak için Anıt Park’ta yapılması kararına Mersin’den, fiili yasaklama tepkisi geldi.

Kamu Emekçileri Konfederasyonu’nun (KESK) 27’inci kuruluş yıldönümünde ‘geçinemiyoruz’ sloganıyla 17 Aralık günü Ankara’da düzenleyeceği mitingin engellendiği ileri sürüldü.

KESK Mersin Şubeler Platformu, yasaklama ile ilgili Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması yaparak yaşananlara tepki gösterdi.

KESK Dönem Sözcüsü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Mustafa Özbay, yazılı bir açıklama yaparak, Mersinlileri mitinge destek vermeye çağırdı.

Özbay litingde, 2023 yılı bütçe sürecine dair KESK bütünlüğünde; ‘Halktan, Emekten Yana Bir Bütçe’ ana talebi altında geçtiğimiz TİS dönemi ile artan kayıplara dikkat çekerek giderilmesini temel alan, kamu emekçileriyle sınırlı kalmayan; tüm emekçi kesimlerin, dar gelirlilerin beklenti ve talepleri ile buluşan bir mücadele hattının esas alınacağı bir organizasyona imza atılacağını söyledi.

 

VALİLİĞİN MİTİNG YERİ DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ
“17 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da ‘geçinemiyoruz! seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz!’ şiarıyla merkezi bir miting yapacağız” diyen Özbay, “Mitingin resmi işlemleri için öncelikle Tertip Komitesi oluşturulmuş ve 28 Kasım 2022 tarihi itibariyle 17 Aralık 2022 tarihinde, Ankara Tandoğan Meydanı’nda, 10.00-17.00 saatleri arasında ‘Geçinemiyoruz! Seçim Bütçesi Değil Geçim Bütçesi İstiyoruz’ şiarıyla miting yapacağımıza dair Ankara Valiliğine başvuru yapılmıştır.

Konfederasyonumuz bir yandan Valilikten yanıt beklerken bir yandan birçok ilde miting hazırlık çalışmaları yürütmüş, emek ve demokrasi güçleriyle görüşmeler gerçekleştirmiş, basın ve sosyal medya üzerinden mitingin duyurularını yapmıştır.

Valilik birçok kanaldan yoğun ve ısrarlı girişimlerimize rağmen bugün (15 Aralık 2022) saat 10.00’a kadar başvurumuza bir yanıt vermemiştir.

Valilik bugün verdiği yanıtta, Tandoğan Meydanı için yaptığımız başvuruyu kabul etmemiş, bunun yerine son yıllarda emek ve demokrasi güçlerinin eylem ve etkinliklerini etkisizleştirmek ve halktan uzak tutmak için belirlediği Anıt Park’ta yapılmasını dayatmaktadır. Bununla da yetinmeyen Ankara Valiliği mitingin saatlerini 10.00-14.00 olarak sınırlandırmıştır.

 

“FİİLİ BİR YASAKLAMA”

İktidarın bu tutumu açıkça mitingimizi yasaklama anlamına gelmektedir. Başvurumuza iki günden az bir zaman kalıncaya kadar yanıt verilmeyerek katılımın olabildiğince azaltılması hedeflenmiştir.

Altını bir kez daha çizmek gerekir ki, Türkiye’den tüm illerden geleceklerle yapılacak bir miting başvurusuna son ana kadar yanıt verilmemesi, dar bir alanda ve birkaç saatle sınırlandırılmak istenmesi fiili bir yasaklamadır.

Bu fiili yasaklama kararını şiddetle kınıyor, kabul etmiyoruz.

 

İMZA TOPLANARAK, TBMM’YE GİDİLECEK

Mitingimizin fiilen engellenmesi karşısında; KESK Danışma ve Genel Meclis üyelerimiz ile sendikalarımızın Ankara şubeleri yönetici ve üyelerinin katılımıyla TBMM Çankaya Meclis Parkı önünde, saat 12.30’da sermaye yanlısı bütçeye karşı tepkimizi ve taleplerimizi ifade eden kitlesel tüm illerle beraber eş zamanlı basın açıklaması yapılmaktadır. Açıklamadan sonra bütçe taleplerimizi içeren ve imza kampanyası ile toplanan imzalar TBMM Başkanlığına sunulacaktır.

Yoksulluk sınırının yirmidört bin TL’ ye, açlık sınırının sekizBinbeşyüz TL’ ye ulaştığı bu günlerde başta işsizler, yoksul halk kesimleri ve asgari ücretli işçiler olmak üzere, emeğiyle geçinen bütün emekçiler ve aybaşını getiremeyen biz kamu emekçilerinin yaşam ihtiyaçları karşılanamaz duruma gelmiştir” diye konuştu.

 

KAMU EMEKÇİSİ NE İSTİYOR?

İnsanca bir yaşam için taleplerine de değinen KESK Mersin Dönem Sözcüsü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Mustafa Özbay, “Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesini istiyoruz. Vergide adaletin sağlanması, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini istiyoruz. Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz. Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesini istiyoruz. Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz. Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini istiyoruz. Engelli yurttaşların erişebilirlik sorununun çözülmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesini istiyoruz. Kaynaklarımızın savunmaya, güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; adaletin tesis edilmesi, emek, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz.

Gelin; insanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için-emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek için omuz omuza verelim.”