Kadınlar haklarını öğreniyor





Tarih: 11 Aralık 2022 Pazar 23:52

Türkiye ve dünyadaki en kapsamlı insan hakları eğitim programlarından biri olan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP), Mersin’de Günebakan Kadın Derneği’nin bu yıl 4’üncü defa düzenlediği eğitimle kadınların haklarını öğrenmesini sağlıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Günebakan Kadın Derneği’nin bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Kadının İnsan Hakları Eğitimi (KİHEP) başladı.

“Haklarımıza sahip çıkmak bilmekle başlar” sloganıyla dernekte düzenlenen ve ücretsiz olarak katılım sağlanabilen eğitim ile yeni bir grup, yeni ilişkiler ve söyleşilerle farklı pencerelere açıldı hayatlar.

Görülmeyenleri fark etmenin, gördüklerimize başka pencerelerden bakmanın keyfi ile güçlenerek yola devam etmeyi amaçlan Güne Bakan Kadın Derneği, geride kalan 3 eğitimde ulaştığı 100 kadının sayısını arttırmak için KİHEP eğitimlerine büyük önem veriyor.

 

DENEYİMLER PAYLAŞILIYOR

Türkiye’de ve dünyada kadınların haklarını savunmak ve hayata geçirmek amacıyla 1993 yılında kurulmuş bağımsız bir kadın örgütü olan Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ) işbirliğinde verilen eğitimde, kadınların özel ve kamusal alanlarda haklarını kullanabilmesi, hak ihlallerini önleyebilmesi ve toplumsal, hukuki ve siyasi değişime yönelik örgütlenmeler oluşturabilmesine katkıda bulunmak gibi bütüncül hedefler ışığında bilgilendirme yapılıyor.

Kadınların özel ve kamusal alanlarda haklarını kullanabilmesine, hak ihlallerini önleyebilmesine ve toplumsal, hukuki ve siyasi değişime yönelik örgütlenmeler oluşturabilmesine katkı sağlayacak eğitimde, konunun uzmanı eğitmenlerle kadınlar farklı temalarla bir araya geliyor. Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet, şiddete karşı stratejiler, iletişim, doğurganlık hakları, anayasal ve medeni haklar, toplumsal cinsiyete duyarlı çocuk eğitimi ve çocuk hakları, kadının ekonomik hakları, kadın ve cinsellik, kadın ve siyaset, feminizm ve kadın hareketi ve kadın örgütlenmesi gibi başlıklarla süren programda kadınlar hem birlikte öğrenip, hem de deneyimlerini paylaşıyor. Böylece kadınlar eşit yurttaşlar olarak haklarını bilecek, geleneklerle çerçevelenmiş ‘sözlü’ yasalar değil, ulusal ve uluslararası yazılı yasalarla koruma altına alınmış haklarını öğrenecek, bunu günlük hayata geçirecek stratejiler geliştirebilecek.