“Artık tek ağacı bile kaybetme lüksümüz kalmadı”





Tarih: 9 Aralık 2022 Cuma 17:25

Mersin’in Anamur ilçesinde iki Emirşah ve Ovabaşı Mahalleleri ile Korucuk Mahallesi’nde açılmak istenen maden ve mermer ocaklarına karşı direniş kazanımla sonuçlanırken mücadelenin önemli destekçilerinden MERÇED; dünyanın 6. yok oluş çağına girdiği uyarısı yaparak, artık tek ağacı bile kaybetme lüksümüzün kalmadığına dikkat çekti.

 

HEDİYE EROĞLU

 

Kirli sanayi yatırımlarının hedefi haline gelen Mersin’in batı bölgesinde özellikle mermer ve maden ocağı tehdidinin günden güne arttığı Anamur’da halkın çevre direnişi kazanımlarla sonuçlanıyor.

Son olarak Emirşah ve Ovabaşı Mahalleleri ile Korucuk Mahallesi’nde açılmak istenen maden ve mermer ocaklarına karşı direniş kazanımla sonuçlandı. Halkın karşı duruşu ile yapılmak istenen bilgilendirme toplantılarına izin verilmedi.

 

EMİRŞAH VE OVABAŞI KÖYLERİ, YILLARDIR DOLOMİT OCAĞINDAN FAZLASIYLA ZARAR GÖRDÜ

Kentteki çevre mücadelesinin önemli destekçilerinden Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilciliği Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak, mücadelede kararlı olduklarını bir kez daha bildirdi.

MERÇED Anamur İl Temsilcisi avukat Seyda Afyoncu, bölgedeki çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Afyoncu, önceki gün Emirşah ve Ovabaşı Köyü sınırları içerisinde daha önceden faaliyet gösteren ve kapasite artırımı için ÇED başvurusu yapan Güngörler Madencilik Ltd. Şirketi tarafından işletilen dolomit ocağı projesiyle ilgili olarak Halkın Katılımı Toplantısı’na destek verdiklerini anımsattı.

Köylerinde yıllardır faaliyet gösteren dolomit ocağından fazlasıyla zarar gören Emirşah halkının, toplantının yapılacağı salona girmeyip, yetkilileri dinlemek istemediklerini belirttiğini aktaran Afyoncu, “Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerince ve köy halkı tarafından toplantının yapılamadığına dair iki ayrı tutanak tutuldu. 

 

OCAĞI İŞLETECEK ŞİRKET MAHKEMEYİ BEKLEMEDEN HAREKETE GEÇTİ

Yine aynı gün öğleden sonra Korucuk Mahallesinde açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili Lion Madencilik Ltd. Şirketi’nin başlattığı ÇED sürecine ilişkin olarak Halkın Katılım Toplantısı yapılmak istendi, ancak köy halkının tepkisi üzerine, bu toplantı da yapılamadı.

Mersin Valiliği tarafından daha önceki yıllarda verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı köylüler ile birlikte MERÇED tarafından Mersin İdare Mahkemesi’nde açılan davayı kaybeden Lion Madencilik Ltd. Şirketi’nin temyiz ettiği karar henüz kesinleşmemişken, bu kez de ‘ÇED Olumlu’ kararı almak için başvuru yapmasına haklı olarak tepki gösteren Korucuk köyü halkı, yerleşim yerlerine ve arkeolojik sit alanlarına oldukça yakın olan bir bölgedeki yaklaşık bin dekarlık ormanlık alanda işletilmesi planlanan mermer ocağının zararlarını, dava aşamasında alınan bilirkişi raporunu okudukları için çok iyi bildiklerini, bu nedenle köylerinde mermer ocağı açılmasını istemediklerini ifade ederek, ÇED sürecinin sonlandırılmasını istediler.

 

KÖY MEYDANINDA RENKLİ DİRENİŞ

Toplantı yeri olarak seçilen  köy meydanında yapılan protesto eylemine, Korucuk Köyü halkı, Azaları ve Muhtarı Halit Şimşek’in yanı sıra, etki sahasında kalıp, daha önce açılan davanın davacıları arasında yer alan komşu Ovabaşı Köyü Muhtarı Gani İmdat ile Kaş Dişlen Köyü Muhtarı İbrahim Erdem, Emirşah Köyü Muhtarı Tahsin Kadiroğlu, Eğitim Sen, Emekli Sen, ADD, TEMA, Türk Eğitim Sen, TEMAD, Hayvan Severler Derneği ve birçok siyasi parti temsilcisi ile birlikte MERÇED Anamur temsilciliği olarak bizler de katılarak, bakanlık temsilcilerinden, toplantının yapılamadığına dair tutanak düzenlenmesini ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını istedik.

Aksine durumda köylülerle birlikte hukuki mücadeleyi sürdüreceğimizi, ÇED olumlu kararı verilmesi halinde tekrar dava açacağımızı belirttik. Bunun üzerine Emirşah Köyün’de de olduğu gibi, hem bakanlık yetkililerince, hem vatandaşlarca toplantının yapılamadığına dair iki ayrı tutanak düzenlenerek toplantı sonlandırıldı.

 

“MÜCADELE KARARLIYIZ”

MERÇED Anamur Temsilciği olarak, doğayı, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını, üretim alanlarını canla başla savunan Korucuk Köyü halkı başta olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Dünya’nın 6. yok oluş çağına girdiği  ve artık tek ağacı bile kaybetme lüksümüzün kalmadığı,  küresel ısınma, iklim ve gıda krizi etkilerinin şiddetlendiği, temiz içme suyunu bile bulmakta zorlanacağımız günlere hızla yaklaştığımız bu kötü dönemde doğayı, suları, ormanları, tarım alanlarını ve hayvansal üretimi koruma mücadelemizin süreceğini kamuoyuna saygıyla bildiririz” diye konuştu.