Mersin’e antibiyotik uyarısı





Tarih: 7 Aralık 2022 Çarşamba 18:03

Mersin İl Sağlık Müdürlüğünce, hekim ve eczacılara akılcı antibiyotik kullanımı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Haber Merkezi

 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi işbirliğiyle hekimlere ve eczacılara yönelik düzenlenen “Mersin İli Akılcı İlaç Kullanımı Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olan akılcı olmayan ilaç kullanımı ile ilgili toplantıda Türkiye’nin, 42 ülke arasında en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olduğu, Mersin’in ise antibiyotik içeren reçetesi yüzdesi parametresinde Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bildirildi.

Suphi Öner Öğretmenevinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Armağan Toy; antibiyotiklerin son yüzyılda insan hayatının uzamasına önemli katkılar sağladığına değinerek “İlaçlar, hastalıkların önlenmesi ve hastalıklarla mücadele konusunda büyük öneme sahip teknoloji ürünleridir.  Halk sağlığı için bu değerli kaynağın akılcı (rasyonel) kullanımı esastır. İlaç sanayisinde ki gelişmeler insan ömrünün uzamasına katkı sağlamasının yanı sıra doğru ilacın kullanılmasının önemini bir kat daha arttırmıştır. Antibiyotikler bu alanda ilk etapta mucize ilaçlar olarak algılanmış fakat lüzumsuz kullanılması durumunda faydadan çok zarar verdiği bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Bilindiği üzere antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı direnç gelişimine sebep olmaktadır. Birinci basamak tedavi hizmetlerinde tüm antibiyotik reçetelerinin çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonları için düzenlendiğini gösterilmiştir. Birçok solunum yolu enfeksiyonu vakasında antibiyotiklerin gerekli olmadığına ve hastanın bağışıklık sisteminin basit enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeterlilikte olduğuna ilişkin kanıtlar mevcuttur. Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikler; yaygın olarak yanlış kullanımın gözlendiği soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm değildirler. Vücuda dışarıdan alınan her maddenin mutlak bir etkisi vardır. Bu nedenle doğru ilaç doğru dozda kullanılmalı ve eş dost tavsiyesi ile ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır. İlaçların akılcı olmayan (irrasyonel) kullanımı veya reçete edilmeleri, bugün bazı tedavilerin etkinliğinin ve güvenirliğinin azalmasına, hastalıkların tam tedavi edilmeyerek kronik bir seyir almasına, hastaya sıkıntı ve zarar verir hale gelmesine, hatta gereksiz yere hastaneye yatmalara neden olmaktadır” diyerek ilaçların akılcı kullanımının insan sağlığı üzerindeki önemini vurguladı.

 

UZMANLARDAN ÖNEMLİ SUNUMLAR

Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Armağan Toy’un ardından; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Uzman Eczacı Mesil Aksoy “Verilerle Antibiyotik Kullanımı’’, TÜSEB AŞI Enstitüsü Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ateş Kara “Antibiyotikleri Kaybedersek Bizi Ne Bekliyor?”, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer “Covid Pandemisinde Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu”, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayper Somer “İdrar Yolları Enfeksiyonunda Akılcı Antibiyotik Kullanımı”, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek YILMAZ “Akut Gastroenteritte Vakalarla Akılcı Antibiyotik Kullanımı”, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay “İnhalerlerin Akılcı Kullanımı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.