Akkuyu Nükleer, taşımalı eğitimi vurdu!





Tarih: 29 Kasım 2022 Salı 19:13

Gülnar, Silifke ve Aydıncık’ta her şey Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ihtiyaçlarının karşılanması odağıyla gelişirken, 25 bin kişilik işçi istihdamının servis ihtiyacının karşılanması, bölgede taşımalı eğitimi aksattı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Gülnar ilçesinde inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer A.Ş’nin “Açık Kapı Günü” etkinliğinde inşaatın bölgeye etkisini değerlendiren kaymakamlar önemli açıklamalar yaptı.

Kaymakamlar santral inşaatının bölgeyi ekonomik, sosyal, kültürel ve şehirleşme adına olumlu katkılar sunduğunu savunsa da, artan nüfus ve ihtiyaçların karşılanmasının getirdiği ağır yükün yaşattığı sorunları da gizleyemedi.

 

“BÖLGEDE HER ŞEY AKKUYU ÇALIŞANLARININ İHTİYAÇLARI ÜZERİNE KURULU”

Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner özellikle santral inşaatında çalışan 25 bin işçinin servis ihtiyacının karşılanması ile ilgili oluşan yoğunluk nedeniyle bölgedeki taşımalı eğitimde aksama yaşandığını açıkladı.

Kaymakam Aslaner, şunları söyledi; “Bölge çok değişti. Sosyal, ekonomik, kütler ve imar olarak... Çünkü hemen hemen her şey Akkuyu NGS’de çalışan işçiler, oradakilerin harcamaları, konut, eğlence, yemek talepleri üzerine kurulmuş vaziyette. Dolayısıyla sosyal, kültürel yapımız imar durumumuz değişmiş durumda Taleplere bağlı olarak çok büyük bir katkısı var.

 

TAŞIMALI EĞİTİM AKSADI

En basitinden servis ihtiyacı doğduğu için büyük bir servis istihdamı oldu. Yiyecek içecek de büyük talep oldu. Konutta kira da büyük bir talep oluşmuş durumda, Biz taşımalı eğitimde okullarda zorluk çekiyoruz. Ulaşımdan yeme içmeye kadar her alanda çok büyük bir istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin her tarafından insanlar bölgemize gelerek istihdama katıldılar.

Santral Gülnar’da ama hem Büyükeceli’nin yetince büyük olmaması, hem Gülnar’ın sosyal imkanlarının yeterli olmamasından dolayı Akkuyu’da çalışanların büyük çoğunluğu Silifke’de ikamet ediyorlar Taşucu’ndan Atakent’e doğru. Bu da çok büyük bir sosyal değişim yarattı. Gelenlerin ihtiyaçların karşılanması açısından kaynaşma güçlendi. İki tarafında kazandığı bir durum olduğu için kaynaşma çok çabuk sağlanmış durumda. Bunun sonuçlarını en net gördüğümüz nokta asayiş olaylarıdır, bu manada nedeyse hiç asayiş olayımız olmamaktadır” dedi.

 

“YÖRE HALKININ PROJEYİ KABUL ETMESİ ENTEGRASYONU OLUMLU ETKİLEDİ”

İnşaata ev sahipliği yapan Gülnar ilçesinin Kaymakamı Musa Ayyıldız da, inşaatın bölgeye ekonomik ve sosyal etkilerinden çok fazla bahsedebileceğini söyleyerek, “Ekonomik anlamda ticaret hacmi yaratmak adına son 5 yılda Gülnar’a önemli katkı sağlamıştır. İşçi kampları, oturan sayısının artması, esnaflara büyük bir katkı sağlamıştır. Büyük bir projeden bahsediyoruz. Yerel halk ile dışarıdan gelenlerin entegrasyonu önemliydi. İlk başlarda sıkıntılar olsa da yöre halkının projeyi kabul etmesi entegrasyonu olumlu etkiledi. Türkiye’de şuanda tüketilen elektriğin yüzde 10’unu karşılayacak bir projeye bakış açımızın olumlu olması tabiki doğal bir süreç” dedi.

 

“İHTİYAÇ DUYULAN ALAN, NÜFUSUN ARTMASI İLE GÜNDEN GÜNE ARTIŞ GÖSTERMEKTE”

Aydıncık Kaymakamı Muhammet Kılıçarslan ise 2021 yılının Haziran ayında göreve başladığını anımsatarak, “Yaklaşık 1,5 yıldır buradayım. Yöreden edindiğimiz bilgilere göre Akkuyu NGS gerçekten bölgenin gelişmesi ve kalkınmasında büyük bir rol oynamış. İlçemizin genel itibariyle geçim kaynağı tarım faaliyetlerine dayanıyor. İhtiyaç duyulan alan, nüfusun artması ile günden güne artış göstermekte. Genç nüfusun istihdamında nükleer güç santralinin katkı sağlama açısından önemli. Santral, bölgenin turizm ve şehirleşme, kentleşme açısından da büyümesine gelişmesine imkan sağlamış durumda. İlçemizde 11 bin 300 kişi ikamet etmekte ki bu nüfusun neredeyse yarısı gençlerden oluşmakta. Gençlerin iş imkanı bulmasında Akkuyu önemli bir güç. Akkuyu’nun yapılması ile birlikte bölgedeki ulaşım ağının daha fazla gelişmesi, büyümesi, gerçekleşmiş durumda.

Aynı zamanda dışarıdan gelen nüfusun ikameti açısından bir çok bölgede yeni altyapı yatırımları, binalar, tesisler yapıldı. Bunlarda Akkuyu’nun ilçemize, bölgemize kattığı değerlerden bazıları.  Gelen nüfusun her ne kadar büyük bölümü Büyükeceli, Yeşilovacık ve Taşucu bölgesinde ikamet ediyor olsa da bir çoğu bizim ilçemizde de ikamet edebiliyor. Turizm bölgesi olmamız hasabiyle yabancıya bakış açısı zaten gayet pozitif. İlçemiz insanı gayet misafirperver. Gelen misafirlerimiz de oldukça mutlu. Esnafa, ev sahiplerine ekonomik katkı sağlıyorlar. Rusya’dan gelen vatandaşlar bölgenin tanıtımına da olumlu katkı sağlıyorlar” diye konuştu.