Yanlış ameliyat ile testisi alınan gencin adalet arayışı sürüyor





Tarih: 28 Kasım 2022 Pazartesi 19:09

Mersin’de 14 yaşındaki liseli B.B’nin sol testisinin alınması ile sonuçlanan tedavi sürecinde ihmali olduğu ileri sürülen ve sonrasında Silifke İlçe Sağlık Müdürü olarak atanan doktor U.U’nun yargılandığı davanın 3. duruşması bugün.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de 2020’de 14 yaşında olan liseli B.B’nin sol testisinin alınması ile sonuçlanan tedavi sürecinde ihmali olduğu ileri sürülen ve sonrasında Silifke İlçe Sağlık Müdürü olarak atanan doktor U.U’nun yargılandığı dava sürüyor.

İddiaya göre, Mersin’de liseli B.B. (14), 2020 yılı nisan ayında kasıklarında şişme ve şiddetli bir ağrının yanında mide bulantısı da yaşayınca ailesi tarafından Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisine götürüldü. B.B ile pratisyen hekim U.U. ilgilendi. Dr. U.U., “Ergenlik döneminde böyle şikâyetler olabilir” diyerek önemli bir sorun olmadığını söyledi. B.B. doktorun yazdığı birkaç ilaç ile evine gitti. İlaçları kullanan B.B.’nin ağrıları daha da arttı. Durumu daha da kötüleşen B.B., 27 Nisan 2020’de bu kez Mersin’de özel bir hastaneye götürüldü. Acil servise götürülen B.B.’ye ağrı kesici serum verildi. B.B. ile ilgilenen Dr. Y.A., bir önceki doktorun dediği gibi “Önemli bir sorun görünmüyor” diyerek aileyi evlerine gönderdi. Serumun etkisi geçince B.B.’nin yaşadığı sıkıntı daha da arttı. B.B. bu kez aynı özel hastanenin üroloji doktoruna götürüldü. Uzman doktor, B.B.’nin anne-babasına “Tedavi için geç kalınmış. Derhal ameliyata alıp çocuğun sol testisini almamız gerekir. Sağ testisini de almak durumunda kalabiliriz” dedi.

 

B.B’NİN SOL TESTİSİ ALINDI

Aile aldıkları bilgi ile şaşırsa da doktorun söylediklerini kabul etti. B.B. hemen ameliyata alındı. Ameliyatla sol testisi alınan B.B.’nin ağrıları ve mide bulantısı azaldı. Aile Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Hastane yetkilileri ve görevli doktorlar hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘kasten yaralama’ suçlaması ile  15 Eylül’de yapılan başvuru sonrası savcılık soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten savcı Toroslar Kaymakamlığı’na yazı yazarak hakkında şikâyette bulunulan pratisyen hekim U.U. hakkında soruşturma izni talep etti. Soruşturma izninin verilmesi üzerine doktor U.U hakkında iddianame hazırlanarak ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘kasten yaralama’ suçlaması ile dava açıldı. Özel Hastane’nin doktoru ile ilgili soruşturma ise sürüyor.

 

SORUŞTURMA VE DAVA SÜRECİ DEVAM EDERKEN DOKTOR SİLİFKE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ YAPILDI

Olayla ilgili dava süreci ve soruşturma sürerken Silifke İlçe Sağlık Müdürü olarak atanan doktor U.U’nun yargılandığı davanın Mersin 3. Asliye Ceza Mahkemesinde Haziran ayında görülen ikinci duruşmasında, önceki duruşmada kusur tespiti için Yüksek Sağlık Şurası’ndan rapor istenmesine karar veren mahkeme, Yüksek Sağlık Şurası’nın kapatılması nedeniyle söz konusu raporun nereden alınacağının belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar vermişti.

Ayrıca yeni yapılan düzenleme sonrası 3359 sayılı kanuna eklenen ek madde 18 gereğince sanığın  sorumluluğunun olup olmadığının belirlenmesi için Meslekte Sorumluluk Kuruluna müzekkere yazılmasına karar verilmişti.

 

MESLEKİ SORUMLULUK KURULU’NA DA YAZI YAZILACAK

Her iki dosyanın gelmesinin beklenmesi ve eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 29 Kasım 2022 saat 09.35’e erteleyen mahkeme bugün 3. duruşmayı gerçekleştirecek.

B.B’nin ailesinin avukatı Atike Karaman, duruşma ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, daha önce Adli Tıp Kurumu’ndan doktorun eyleminin tıbbın genel kabul görmüş ilke ve kurallarına uygun olmadığı yönünde bir rapor geldiğini hatırlatarak “Bunun yanında Mersin Üniversitesi’nden alınmış raporlar vardı. Geçen duruşmada da mahkeme kusur tespiti için Yüksek Sağlık Şurası’ndan rapor alınması gerektiğine karar vermişti. Ancak Yüksek Sağlık Şurası’nın kapatılması nedeniyle rapor gelmedi. Bu nedenle mahkeme başkanının nereden rapor alınacağının belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na sorulması için yazı yazılmasına karar verdi. Birde yeni bir düzenleme yapıldı. 3359 sayılı kanuna eklenen ek madde 18 uyarınca Meslekte Sorumluluk Kuruluna müzekkere yazılmasına karar verildi. Sanığın kasıt yada ihmali alakalı olarak kusur oranının tespitinde böyle bir rapor düzenlemede yetkili olup olmadığı sordu. Sağlık Bakanlığı ve Mesleki Sorumluluk Kurulu’ndan gelen cevaplar beklendi” diye konuştu