Mersin’de suya zam reddedildi





Tarih: 21 Kasım 2022 Pazartesi 20:14

MESKİ’nin suya yüzde 25 zam yapma talebine Cumhur İttifakı geçit vermedi. Muhalefet Mersin’in 10 büyükşehir arasında en pahalı su kullanan iller arasında olduğunu savunurken, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer artan girdi fiyatlarına dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, 2022 yılı Kasım ayı olağan toplantı döneminin ikinci birleşimi gerçekleştirildi. İdarenin su zammı, muhalefetin ise atıksu bedelinde indirim talebi tartışmaları yaşanan toplantıda uzun süren tartışmalar yaşandı.

 

ATIKSU İNDİRİMİ GÜNDEME ALINMADI

Toplantı öncesi Cumhur İttifakı atıksu bedelinde yüzde 10 indirim yapılması ile ilgili bir önerge vermek istedi. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer önergeyi kabul etmedi. Cumhur İttifakı usul hatası yapıldığını savunsa da, Seçer geri adım atmadı ve atıksu bedelinde indirime gidilemedi.

 

“TEFE TÜFE İLE ZATEN HER AY ZAM GELİYOR”

Daha sonra ise bu defa idarenin suya yüzde 25 zam teklifi görüşüldü. Zamla ilgili red kararlarına ilişkin konuşma yapan MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara, 2022’de 0-15 metreküp su fiyatının 6,55 TL olduğunu ancak Ekim ayına gelindiğinde vergiler ile 12,13 gibi bir orana ulaştığını söyledi. “Bu yaklaşık yüzde 94’ü geçen bir zamdır” diyen Topkara, bu oranın yıl sonu yüzde 100’e ulaşmasının beklendiğini aktardı.

Topkara, “2023 yılı ocak ayı su fiyatı teklifiniz ise 015 metreküp için 17,20 TL. Ocak ayı içinde bu belki 19’da kalacak, belki 20 olacak. TEFE TÜFE’nin ne olacağını bilemeyiz. Biz verilen fiyatlar üzerinden gidiyoruz. Yüzde 100’e tekabül eden bir zam var.

Diğer Büyükşehir’lerde ilk 8-10 il arasında Türkiye’de en pahalı su içen illerden biriyiz.

Yeni teklif ile su ücretlerine yüzde 25’in üzerinde zam teklifi yapıyorsunuz. Zam yapılmayarak 2023’te de TEFE TÜFE zammı ile yola devamı diledik. Atık su bedellerinde de yüzde 45’den, yüzde 35’e çekilerek yüzde 10’luk bir indirim istedik. Kendi imkanları ile sondaj vurmuş vatandaşlarımızdan yüzde 45 atıksu bedeli alıyoruz. Abone olmadıklarında da ceza yazıyoruz. Burada bir adaletsizlik varsa ortadan kaldırmalıyız.

 

“ATIKSU DA ADALETSİZLİK VAR”

Kanalizasyon hizmeti almayan yerdeki temiz su kullanan vatandaşlarımız da yüzde 45 atık su hizmeti ödüyor. Vidanjör hizmeti veriliyor ama bunu almayan çok sayıda da vatandaş var. Tırtar’da yolun altında ki vatandaş arıtma kanalizasyon yokken, üst mahallelerde kiler bu hizmeti alabiliyor. Tam olarak bu hizmeti kimin alıp alamadığını tespit etmemiz zor olduğundan atıksu bedelinde toptan bir indirim yapılmalı,.

Biz 3,5 TL’ye 3 kap yemek veriyoruz ama bunu tüm Mersin’deki vatandaşların hepsine adil bir şekilde dağıtamıyoruz. Halk Kart ihtiyaç olması halinde bile müracaat edemiyor. Sosyal projelerimizi taşradaki projeleri yansıtamıyoruz: ama suda zengini, fakiri herkese yansıtabileceğimiz indirim tüm halkımızı kapsayabilir.

TEFE TÜFE oranındaki zam yeterlidir. Atık su bedelinde de yüzde 10 indirim yaparak bu adaleti bir nebze de olsa sağlayabilmeliyiz.

Biz komisyonda diğer maddeleri görüşüp karar aldıysak, bu konuda da bir karar aldık. Zam yapılmasın demiyoruz. Zam zaten TEFE TÜFE ile yapılıyor. Atık su da bir adaletsizlik var. Yüzde 10 indirim istiyoruz. Bizim teklifimiz budur” diye konuştu.

 

SEÇER’DEN GİDER ARTIŞI SAVUNMASI

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise girdi maliyetlerinden dem vurarak, “Mehmet Topkara halk adına yaptığı değerlendirmelerde haklı ve altına imzamı atarım. Hiçbir belediye başkanı halkın tepkisini almak istemez. Yüksek fatura tahakkuk etmek istemez. Gönül ister ki çok daha ucuza su verebilelim.

Pamukluk Barajı çok önemli, devreye alındığında elektrikte yüzde 16 tasarruf sağlıyor. Fiyata yansıması yüzde 11 oranında olacak.

Bizim belimizi büken temel girdilerimiz var. Enerji giderleri muazzam. Cari harcamalar, personel giderleri var.

 

“ZONGULDAK BELEDİYESİ SUYA YÜZDE 196 ZAM YAPTI”

2022 yılı Ocak ayında – Ekim 2022 arası döviz artışı yüzde 22,13. Bizim döviz borcumuz var. Ancak döviz esas şahlanmayı 2021’de yaptı. Ocak’(tan bugüne yüzde 104 artış var ki bu bizim borçlarımızı bağlayan bir durum. Akaryakıtta Ocak / Ekim arası yüzde 110,54 artış var. Akaryakıtta 21 ayda Yüzde 300’lük artış var. 2023’te bir milyara lakın elektrik faturası ödeyeceğiz. Son 21 ayda yüzde 655 artmış elektrik.

Personel maaşlarındaki artış en masum olanı. Son 21 ayda girdi maliyetlerindeki artış oranı yüzde 205. Bugüne kadar açık vererek geldik.

Ocak ayında ki en son toplam gider 50 milyon 309 bin 758 TL. Toplam gelir 83 milyon TL. Ekim ayında giderimiz 149 milyon 70 TL, gelirimiz 148 milyon TL. Yatırımları tamamen durdurmamız lazım. 10 ayda sadece zorunlu giderlerdeki artış yüzde 196. Dün Zonguldak Belediyesi suya yüzde 196 zam yaptı.

Bu yılın sonunda gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 55 aralığında kalacak. Bunun temel sebebi bu.

 

“HÜKÜMET İNDİRSİN, BİZDE İNDİRELİM”

Ben Cumhur İttifakı’nın taleplerine, temennilerine tamamen katılıyorum ama tablo bu. Biz makulü yakalamak zorundayız. Uygun ödemeli, uzun vadeli finansman bulamazsak 2023’te çok büyük yatırımlar yapamayacağız. 12 bin nüfuslu Aydıncık’a yapacağımız sadece bir arıtma tesisinin maliyetinin 100 milyonların üzerinde olduğunu biliyor musunuz? Biz bunları nereden karşılayacağız? Bana yaptığınız talebi hükümetinize yapın, dileği temenniyi. Fakir halka yönelik, hükümete bir mektup kaleme alın, elektrikte, akaryakıtta, demirde, betonda, çimentoda yapın. Onlar indirim yapsın biz de aynı oranda indirim yapalım. Ama onlar bindirince biz kalıyoruz böyle, yani yapacak bir şey yok. Benim başka gelirim yok” dedi.

 

SUYA ZAM REDDEDİLDİ

Konuşmalar sonrası yapılan oylamada MESKİ idaresinin suya yüzde 25’lik zam teklifi, Cumhur İttifakı’nın muhalefetiyle reddedildi.