Mersin, kadının iş dünyasındaki yerini güçlendirme peşinde





Tarih: 25 Aralık 2024 Çarşamba 15:58

Mersin TSO, 21’inci yüzyılda kadının iş dünyasındaki yerini güçlendirecek çalışmaları sürdürüyor. Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Çukurova Buluşması’nda iş dünyasında kadının varlığından, yeteneklerinden yararlanılmamasının tek başına bir kadın meselesi olmayıp toplum, ekonomi, sanayi, ticaret meselesi olarak görülmesi gerektiği vurgulandı.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) evsahipliğinde Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) organizasyonunda Çukurova Buluşması etkinliği düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un da katıldığı etkinlikte kadınların yönetim kurullarındaki temsillerini artırıp karar alma süreçlerinde daha fazla yer almalarını sağlayarak toplumsal kalkınmanın desteklenmesi hedeflendi. Açılış konuşmalarıyla başlayan program YKKD Yönetim Kurulu Başkanı Hande Yaşargil, Eş Başkan Ayşe Burçak Güven, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Mentör Ahmet Dördüncü ile Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı ve Mentör Hakan Eminsoy’un katıldığı panelle devam etti. Etkinlik YKKD Yönetim Kurulu Üyesi Özge Bulut Maraşlı’nın modere ettiği İş insanları Ali Doğan ve Ruken Doğan’ın katılımıyla gerçekleşen aile şirketlerinde kurumsallaşma konusundaki tecrübe paylaşım paneliyle son buldu.

Heyet, etkinlik öncesi MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi aktarıp birlikte neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

 

GÖKBULUT: “KADIN GÜCÜNÜ YOK SAYAN ÜLKELER KALKINAMAZ”

Toplantıda 85 milyonluk Türkiye nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, insanından başka zenginliği olmayan bir ülke olarak bu gücün yarısının etkin kullanılmadığını söyledi. Yönetim Kurulunda Kadın Derneği gibi oluşumların kadının gücünü ortaya koyan çalışmalarını önemsediklerini kaydeden Gökbulut, “Bu ortamı birlikte hareket edecek bir güç birliği platformu olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. MTSO olarak kadınları 21’inci yüzyılın liderleri olarak gördüklerini vurgulayan Gökbulut, bu konuda sadece Odanın kendi projeleriyle değil, başka kurum ve kuruluşlarla ve STK’larla işbirliği halinde olduklarını söyledi. Girişimci kadın sayısını, yönetim kurullarındaki temsilleri artırmanın, karar alma süreçlerinde daha fazla kadına yer vererek toplumsal kalkınmayı desteklemenin temel hedef olması gerektiğini belirten Gökbulut sözlerini, “Zenginlik ve kalkınma aynı şeyler değil. Ülkeler belki, kadınlarını hayatın çeşitli alanına entegre etmeden zengin olabilir ama kadınlarını yaşamın içine sokamayan, kadının gücünü yok sayan ülkeler kesinlikle kalkınamaz. Büyük Atatürk’ün 100 yıl önce koyduğu ve yarım kalan bu görevi tamamlamak adına erkeğiyle kadınıyla, tüm kurumlar olarak bu göreve hazırız” diye tamamladı.

 

BUCUGE: “MERSİN, YÜZÜ BATIYA DÖNÜK, DÜNYAYLA ENTEGRE BİR KENT”

Adem ve Havva’dan bu yana iyiyle kötünün, siyahla beyazın savaş içinde olduğunu ifade eden MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge kadın hakları konusundaki kırılmanın Türkiye’de 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile yaşandığını hatırlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılırken kız ve erkek öğrencilerin eşit şartlarda birlikte eğitim almalarının kanunlaştırıldığını kaydeden Bucuge ardından 1930’da kadınlara belediye başkanı seçilme hakkı tanındığını söyledi. Bu hakkın verilmesinden 20 yıl sonra 1950’de ilk kadın belediye başkanının Mersin’de seçildiğini bildiren Bucuge, bu anlamda Mersin’in yüzünün batıya dönük, dünyayla entegre bir kent olduğunu vurguladı. Müfide İlhan ile başlayan süreç sonrasında bugün MTSO yönetiminde, belediyelerin kent konseylerinde, STK’larda OSB yönetimlerinde Mersin’deki kadın yönetici sayısının diğer illere oranla daha iyi durumda olduğunu belirten Bucuge, Adem ve Havva ile başlayıp 1924’te Atatürk’le devam eden kadın erkek eşitliğinin bundan sonra da artarak devam edeceğine inandığını söyledi.

 

GÜVEN: “KADININ İŞ DÜNYASINDA OLMAMASI KADIN SORUNU DEĞİL”

YKKD Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ayşe Burçak Güven, Müfide İlhan gibi bir rol modele sahip olmasının Mersin’e etkilerini değerlendirerek sözlerine başladı. Mersin’in çok kültürlü bir yapısı olduğunu kaydederek, “Büyük bir zeka şehri” olarak tanımlayan Güven, “Şu anki sanayisi, ticareti, göçlerle baş etme şekli bunun güzel örneği. Biz bunu zenginleştirip çalışmalara kadın duyarlılığını, yeteneğini de katmaya geldik” ifadelerini kullandı. İş dünyasında kadının varlığından, yeteneklerinden yararlanılmamasının bir kadın meselesi olmayıp bunun toplum, ekonomi, sanayi, ticaret meselesi olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Güven, etkin yeteneklerin iş dünyasına dahil edilmemesinin kadınların değil erkeklerin sorunu olduğunu ifade etti. Güven, kadın ve erkeğin karar merciinde yan yana oturması durumunda daha vicdanlı, karlı, etik, şirket değerini yükseltici kararlar ortaya çıktığını belirtip bundan vazgeçilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

 

YAŞARGİL: “KADINLARA YÜZDE 30 KOTA GETİRMEK DEĞİL, ERKEKLERE YÜZDE 70 ÇITASI KOYMAK GEREK”

YKKD Yönetim Kurulu Başkanı Hande Yaşargil ise konuşmasına konuyu netleştirmek adına ortaya koyduğu rakamlarla başladı. 2011’de Türkiye’de halka açık şirketlerde kadın temsilinin yüzde 11 olduğunu belirten Yaşargil, bunun kabul edilemez bir rakam olduğunu söyledi. Yapılan tüm çabalara rağmen rakamın halen yüzde 18’e dahi çekilememiş olduğunu belirten Yaşargil, çözüm olarak sistematik bazı değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etti. Kanunlarla desteklenmediği sürece kadın ve erkeğin dünyanın hiçbir yerinde eşit olamadığını vurgulayan Yaşargil, Avrupa’daki ülkelerin de üst düzey yönetimdeki kadın temsil oranının Türkiye ile benzer seviyelerde olmasına rağmen çıkarılan yasalar sonrasında bugün yüzde 33-35’lere yükseldiğini bildirdi. “Eğer gerçekten seçim sistemleri doğru ve adil olsaydı kadınlar sadece yüzde 10’larda kalabilir miydi?” sorusunu yönelten Yaşargil, “Toplumda yeteneğimiz eşit. Demek ki sorun kadında değil, sistemde. Kadınları geliştirmek ayrı bir konu ama önce sistemi düzeltmemiz gerekiyor. Çözüm olarak kota getirilmesi güzel, destekliyoruz ama yüzde 30 kadın kotası doğru değil, erkeklere yüzde 70 çıtası koyuyoruz demeliyiz. Erkeklerin çıtayı aşması karar mekanizmasını sağlıksız hale getiriyor” değerlendirmesini yaptı. Yaşargil sözlerini bu konuda dernek olarak yürüttükleri çalışmalar, düzenledikleri eğitimler hakkında verdiği bilgilerle tamamladı.

YKKD Mentörleri Ahmet Dördüncü ile Hakan Eminsoy ise kadının artık iş yaşamında daha aktif olması konusundaki farkındalığın yeterli olmadığını vurgulayarak aksiyon alınması için nasıl hedefler konulması gerektiği konusunda bilgiler paylaştı.