Muhasebeci ve mali müşavirlere yapay zeka eğitimi





Tarih: 18 Aralık 2024 Çarşamba 16:50

Sık sık değişen mevzuatlar karşısında, ‘gece alim sabah cahil kalkan bir meslek örgütü’ olarak geleceğe yakalamak için eğitimlerini aralıksız sürdüren Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, üyelerine yönelik ’yapay zeka’ eğitimi düzenledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Mersin SMMMO) tarafından üyelerine yönelik, “Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka İle Muhasebede Yeni Dönem" konulu seminer düzenlendi.

Oda konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte Cenk İçer’in, “Dijital Dönüyüm ve Yapay Zeka ile Muhasebede Yeni Dönem; E- belge, e fatura uygulamalarında güncel değişiklikler” ve Güler Güney tarafından da, “Dönem sonu Hatırlatmalar; Envanter İşlemleri ve Vergisel Yönden Kontrol İşlemleri” konularında bilgiler verildi.

Eğitimlere katılanlar SÜRGEM’in, “Doğrulanabilir Eğitim” kapsamında eğitim kredisine ve KGK destekleyici eğitim kredisine başvurma hakkı elde etti.

 

MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER; GECE ALİM SABAH CAHİL KALKIYOR

Etkinlik Mersin SMMMO Başkanı Levent Türkili’nin açılış konuşması ile başladı. Başkan Türkili, sık sık değişen mevzuatlar karşısında, ‘gece alim sabah cahil kalkan bir meslek örgütü’ olarak ‘geleceğe yakalanmak mı, geleceği yakalamak mı’ sloganını şiar edinerek eğitim faaliyetlerini ara vermeden devam ettirdiklerini söyledi.

“Muhasebe mesleği dünyanın en eski mesleklerinden biridir. Yazı ve rakamlar icat edilmeden önce de muhasebe vardı” diyen Levent Türkili, “Hatta birçok araştırmacı yazı ve sayı sistemlerinin bulunmasını muhasebeye bağlamakta, yazı ve rakamların insanların muhasebe (hesaplaşma) ihtiyacından doğmuş ve gelişmiş olduğunu ileri sürmektedir.

 

“YAPAY ZEKA SORULARIN YÜZDE 11,3'ÜNÜ ÖĞRENCİLERDEN DAHA İYİ ÇÖZDÜ”

ABD / Brigham Young Üniversitesince yapılan bir araştırmada; 14 ülkede yer alan 186 eğitim kurumundan 327 araştırmacı toplamda 25 bin 181 sınıfın muhasebe sınav sorularıyla katkıda bulunuldu.

Muhasebe bilgi sistemleri, hesap denetimi, finansal muhasebe, yönetim muhasebesi ve vergi konularında çoktan seçmeli, doğru-yanlış soruları ve kısa cevaplı açık sorular soruldu.

Sonuç olarak başarı ortalaması yüzde 47,4 olan yapay zeka soruların yüzde 11,3'ünü öğrencilerden daha iyi çözdü. Özellikle muhasebe bilgi sistemleri ve hesap denetiminde.

Öğrencilerin başarı ortalaması 76,7 olurken özellikle vergi, finansal ve yönetimsel değerlendirmelerde yapay zekadan daha iyiydiler.

Soru tipi olarak doğru-yanlış soruları ve çoktan seçmeli sorularda yapay zekanın başarı ortalaması daha yüksek oldu ancak kısa cevaplı sorularda öğrenciler öne geçti. Muhasebeciler yapay zekaya karşı güvende olduğu da test edilmiş.

 

“YAPAY ZEKA MUHASEBE MESLEĞİNİ BİTİRMEYECEK, ANCAK DÖNÜŞTÜRECEK”

Yapay zekanın gelişimi ile birlikte muhasebe mesleği bitmeyecektir. ancak, muhasebeciler yeni beceriler öğrenmek ve yeni iş modellerine uyum sağlamak zorunda kalacaklar. Muhasebeciler, insanın akıl yürütme, öğrenme ve problem çözme yeteneklerini taklit eden yapay zekayı kullanarak daha hızlı, daha doğru ve daha verimli bir şekilde çalışabilecekler. bu, muhasebecilere daha iyi kariyer fırsatları sunacaktır.

Sonuç olarak, yapay zeka muhasebe mesleğini bitirmeyecek, ancak dönüştürecektir.

Bu dönüşümde de  genel merkezimiz TÜRMOB ne yapmalıdır? Yapay zeka destekli muhasebe yazılımları ve araçları geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.

Yapay zeka destekli muhasebe yazılımları ve araçlarının bir kataloğunu oluşturmalıdır.

Bu gün olduğu gibi yeni dönüşüm sürecinde meslek mensupları ve meslek mensubu adayları için sık sık yapay zeka konusunda eğitim programları düzenlemelidir.

 

“YAPAY ZEKANIN MESLEKİ ETİK KURALLARA UYGUN KULLANILMASI İÇİN REHBERLİK VE DENETİM MEKANİZMALARI OLUŞTURMALI”

Yapay zekanın mesleki etik kurallara uygun kullanılması için rehberlik ve denetim mekanizmaları oluşturmalıdır.

Yapay zeka teknolojisinin muhasebe alanındaki potansiyel faydaları hakkında farkındalık oluşturulmalıdır.

Bu talep ve önerilerimiz katıldığımız toplantılarda ve platformlarda kendilerine iletilmektedir.

böylelikle yapay zeka meslektaşlarımıza ve muhasebe mesleğimize daha hızlı ve daha doğru muhasebe kayıtları, daha verimli ve etkili muhasebe süreçleri, daha iyi risk analizi ve raporlama, daha düşük maliyetler, daha yüksek müşteri memnuniyeti konularında faydalar sağlayacaktır.

Bunun yanında yapay zekanın muhasebe mesleğine; istihdamda azalma, daha fazla uzmanlaşma ihtiyacı, yeni beceriler öğrenme ihtiyacı, daha fazla esnekliğe sahip olma ihtiyacı konularında da olumsuz etkileri de olabilir.

Verilecek eğitimler ve desteklerle değişim ve gelişmenin yönü belirlenmeli. Yeni bir meslek ve meslektaş profilini de beraberinde getirecek. Bugün çoğunlukla şikayet ettiğimiz mevzuat karmaşıklığı ve müşterilerin talepleri, danışmanlık biçiminde esas faaliyet alanı haline gelecektir. Buna hazırlanmak geleceği yakalamak mesleğin önündeki en önemli görevdir” dedi.