Mersin iş dünyası iklim değişikliğiyle başa çıkmanın yollarını arıyor





Tarih: 28 Kasım 2024 Perşembe 17:22

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bölgede küresel iklim değişikliğine yönelik tarımsal dayanıklılığın artırılması için alternatif tarımsal bitki tür ve çeşitlerin belirlenmesiyle alternatif ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmalar kapsamında ‘Mersin İklim Değişikliği ve Uyum Konferansı’ düzenlendi.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen Mersin İklim Değişikliği ve Uyum Konferansı’nda Uzman konuşmacıların iklim değişikliğinin etkileri, yerel ve global çözümler, uyum stratejileriyle sürdürülebilir uygulamalar üzerine bilgiler paylaştığı konferansta katılımcılar, sektörel deneyimlerini ve iyi uygulama örneklerini tartıştı. İkinci aşamada çalışma MTSO koordinesi Mersin Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında yürütülen ‘Bitkilerin Sesine Kulak Verin, İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın’ isimli proje kapsamında gerçekleşen ‘Mersin İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı’ ile devam edecek.

Konferansın konuşmacıları; Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, ODTÜ İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Filiz Baysal, İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulla Sakallı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Daire Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Niğde Ömer Halisdemir Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Şen ve Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Şamil Tuncay Beştoy oldu.

 

“ARTIK EYLEME GEÇMEK ZORUNDAYIZ”

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, iklim değişikliğinin tüm dünya için önemli bir gündem maddesine dönüştüğünü söyledi. Dünyanın 10 bin yıl aralıklarla ısınma ve soğuma süreçleri yaşadığını kaydeden Çakır, “Bu 10 bin yılda dünyamız bir ısınma sürecine girdi. Her kıta, her bölge, bu ısınma sürecinden farklı etkilenecek. Bölgemiz Akdeniz; su kıtlığı, yağış azlığı,  kuraklık ve deniz yükselmeleriyle etkilenecek ve bu olaylar çok da uzun olmayan bir zaman diliminde gerçekleşecek” dedi. İklim değişimi ve su sorununun artık geleceğin konusu olmaktan çıkıp günümüzün sorunu haline dönüştüğünü kaydeden Çakır, bu durumdan rekoltelerin olumsuz etkilendiğini, hastalıkların arttığını, geleneksel üretim şekillerinin yetersiz kalmaya başladığını belirtti. Bu bağlamda iklim değişiminin hayatın her alanını etkilerden en büyüt etkiyi tarım sektöründe gösterdiğine dikkat çeken Çakır, korkuların bu sektör özelinde daha da arttığını vurguladı. MTSO tarafından bölgede küresel iklim değişikliğine yönelik tarımsal dayanıklılığın artırılması için alternatif tarımsal bitki tür ve çeşitlerin belirlenmesiyle alternatif ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına ilişkin çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küresel İklim Değişikliğe adaptasyonda; Bitkilerin sesine kulak ver isimli projemiz bu çalışmaları kapsayan önemli projelerimizden biri. Bu projeyle; sadece ürün yetiştiriciliğine değil, ürün desenine, alternatif ürünlere de odaklanıyoruz. Bugün gerçekleşen konferansla;  Mersin’de iklim değişikliğine uyum sürecine ilişkin bilgilendirme yapılmasını ve hayata geçirilebilecek önlemler konusunda artık eyleme nasıl geçeceğimizi konuşmak istiyoruz.”

Geçtiğimiz hafta Mersin’in 4 ana sektörüyle ilgili arama konferansları gerçekleştirildiğini hatırlatarak, sanayi, lojistik ve turizm sektör paydaşlarının da artık küresel iklim değişikliğini öncelikli sorunları olarak gösterdiğini kaydeden Çakır, artık bu konuda farkındalığın oluştuğunu söyledi.

 

‘DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ SERGİLEMEK ZORUNDAYIZ’

Bu anlamda artık amacın farkındalık oluşturmanın ötesine taşınması gerektiğini ifade eden Çakır, somut adımlar atılmaya başlanması gerektiğini dile getirdi. Gerek çok geniş kapsamlı olması gerekse finansal maliyetlerinden dolayı bu sorunun sadece bir kurum tarafından çözülemeyeceğini belirten Çakır, “Daha çok işbirliği sergilemek zorundayız. Artık eyleme geçmek zorundayız. Bu konferansın ve yarın yapılacak Çalıştay sonuçlarının somut adımlar atma anlamında bizi motive edeceğine, politika yapıcıları doğru şekilde etkileme ve eylem planlarının daha hızlı hayata geçmesi anlamında etkin sonuçlar getireceğine yürekten inanıyorum” dedi.

 

UZMAN KONUŞMACILAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ ANLATTI

‘Gelecek Projeksiyonunda İklim Değişikliği Etkileri ve Mersin’ başlıklı ilk oturumun moderatörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş yaptı. ODTÜ İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, iklimin değişikliğinin denizler üzerindeki baskılarının azaltılamasa bile kirlilik, avlanma gibi diğer baskıların azaltılmasının mümkün olduğunu vurgularken, İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulla Sakallı, bölgenin tarımdaki ürün çeşitliliğini artırarak uyum sürecini hızlandırması gerektiğine dikkat çekti. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Filiz Baysal da, iklim dayanıklılığı yüksek bitki çeşitliliğinin geliştirilmesi ve zararlılarla mücadelenin önemini vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda ise iklim değişikliğine adaptasyon sürecinde iyi örnek uygulamaları katılımcılarla paylaşıldı. Oturumun konuşmacıları ise; Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Daire Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Şen ve Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ortağı Şamil Tuncay Beştoy oldu.