Renkli yünlerin hikayesi, MTSO Sanat Galerisi’nde





Tarih: 17 Kasım 2024 Pazar 01:07

Kullandığı iğneleme tekniğiyle Türkiye’de bir ilke imza atan Sanatçı Seçil Coşgun’un, tamamını renkli yünlerden hazırladığı eserleri sergilendi.

Haber Merkezi

 

Seçil Coşgun’un ‘Yünlü Hikayeler Atlası’ adlı sergisi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu. Tamamı yüzde yüz doğal ve renkli yünlerden, sıkıştırılmış keçe zemin üzerine çentikli iğne kullanılarak hazırlanan sanat eserleri, ziyaretçilerinden tam not aldı. Sanatçı sergide, doğa ve canlı varlıklarla insanın spiritüelliğini bir arada sunarak kendine has tarzıyla 15 eser sergiliyor. Sanatçı, aynı zamanda kullandığı teknik açısından Türkiye’de tek olma özelliği taşıyor.

Serginin açılışına, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Genel Sekreter Mahmut Taşhan, Ressam Ahmet Yeşil ve sanatseverler katıldı.

 

COŞGUN; “ESERLERİMİ GÖRSELLİKTEN İNTERAKTİF BİR BOYUTA TAŞIYORUM”

Sergi açılışında konuşan Sanatçı Seçil Coşgun, yıllarca severek yaptığı tekstil mühendisliğini bırakıp kendini tamamen sanata adadığını söyledi. Sanatta tekniğiyle fark yaratan Coşgun Türkiye’de genellikle ıslak keçeyle çalışıldığını belirtip kendi eserlerinin farklılıklarını şöyle sıraladı: “Eserlerimde yüzde yüz doğal ve renkli yünler kullanıyorum. Sıkıştırılmış keçe zemin üzerine çentikli iğne kullanarak binlerce kez yapılan itme işlemi neticesinde oluşuyor. Bilinen suyla keçeleştirme işleminden farklı olarak sadece iğne darbeleriyle eserlerimi hazırlıyorum. Oluşturduğum eserler, resim sanatında materyal kavramını farklılaştırarak bakış açısını genişlettiği gibi oluşan doku, derinlik ve dokunma hissi, eseri görsellikten interaktif bir boyuta taşıyor” dedi.

 

“FARKLI BİR MATERYALLE, FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI SUNMAYI AMAÇLIYORUM”

Pandemiden bu yana sanatsal çalışmalarını sürdürdüğünden bahseden Seçil Coşgun, fuarlar, workshoplar ve sempozyumların yanı sıra 10’dan fazla karma sergide yer aldığını ve 1 kişisel sergisi bulunduğunu kaydetti. Teknik anlamda kendi kendini geliştirdiğini ve yaptıkça yeni şeyler öğrendiğini belirten Coşgun, “Yünün geçmişi bu topraklarda çok eski ve değerli, Anadolu’da ıslak keçe çalışmaları meşhurdur. Bense, keçe zemin üzerine yün elyaf iğneliyorum. Boyasız yüzde yüz yünler kullanıyorum. Bir eserde milyonlarca iğne darbesi var. Sadece gün ışığında çalışabiliyorum. Bunu yaparken farklı bir materyalle farklı bir bakış açısı sunmayı amaçlıyorum. Eserler dokunma enerjisi yaratıyor” diye konuştu.

Sergide yer alan eserlerin; varoluş, elementler ve spiritüel varlıklı kadınlar serilerinden oluştuğunu bildiren Coşgun, proje bazlı çalıştığını ve çokça mitolojik varlıklardan, çizgi film ve animelerden ilham aldığını söyledi. Önümüzdeki dönem için ‘Film Serisi’ ile ‘Dünyaya Yön Verenler’ adlı iki ayrı seri hazırladığını da kaydeden Coşgun, sergiden sonraki sanatsal hedeflerini ise şöyle aktardı: “Bu sergim, hem bu teknikle açılmış ilk kişisel sergi hem de yün elyafıyla yapılan bir tablo eseri yok. Dünyada ıslak keçe çalışmalarının örnekleri var. Bense kendi tekniğimi sürdürebilir kılmak, tanıtmak ve yaygınlaştırılmak istiyorum.”

4 Aralık gününe kadar açık kalacak olan sergi, hafta içi 08.30-18.00, Cumartesi günü ise 10.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.