Mersin’de araçlara kamera takılması krizi!





Tarih: 15 Ekim 2024 Salı 13:24

Şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlara kamera ve kayıt cihazı takılması ile ilgili işlem için bakanlık son tarih olarak 1 Eylül derken, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu işlemin süresini yıl sonuna kadar uzatması muhalefetten tepki çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yine katılmadığı meclisi CHP’li Ali Uyan yönetti. 

 

OTOBAN İÇİN DİNAMİT PATLATMAYA ERDEMLİ’DEN ŞİKAYET

Meclisin gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP’li Meclis Üyesi Mümin Çoban, otobanın Silifke’ye kadar uzatılması çalışmalarının Erdemli ayağında yapılan dinamit patlatmalarından dert yandı. Patlamalar nedeniyle evlerin camlarının kırıldığını söyleyen Çoban, “Bununla alakalı Tırtar Mahalle Muhtarımızın da camı kırılmıştır. Bu patlamaların özellikle gece saat 12’den sonra yapılmasına karşı hem Erdemli ve Büyükşehir Belediyemize buradan şikayette bulunuyorum.

Yine Tırtar Mahallemizde Büyükşehir’e ait olan Azimlik ve Milli Egemenlik ile Bağlanı Caddelerinin yapımı için de destek istiyoruz” dedi.

 

UZATMA KARARINA MHP’LİLER ŞERH DÜŞTÜ

Şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlara kamera ve kayıt cihazı takılması hususunda 01/09/2024 tarihi son olan “Kamera ve Kayıt Cihazı Takılması” uygulamasının uzatılması ile ilgili madde görüşmeleri tartışmalara sahne oldu.

Meclisin geçen toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na havale ettiği konuyla ilgili komisyonlar ek süre talebini oy çokluğuyla kabil etti. Ancak MHP’li Muharrem Şimşek ve İlhan Çokgün karara şerh düştü.

Konuyla ilgili meclisi yöneten CHP’li Ali Uyan ise, bu konuda idareden geldiği şekliyle oylatacağına dair uyarı yaptı.

 

“BELEDİYE KARARI HUKUKSUZ, YETKİ AŞIMI YAPILIYOR”

MHP’li Muharrem Şimşek de, şerh itirazı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Merkezi hükümet suçlu ve suçla mücadele kapsamında caydırıcılık amaçlı böyle bir önlem almaya çalışmış. Ve bunun bir mevzuatı var. Defalarca bakanlık tarafından yerelden, halktan gelen talepler doğrultusunda bu uygulama uzatılmış, Ancak en son en uzatma tarihi olarak İçişleri Bakanlığınca, 01.09.2024 tarihi belirlenmiştir. 81 il valiliği ve ilgili kurum kuruluşlara gönderilen yazı ortadayken ve son günlerde bir gün dahi geçmesin ki kadına şiddet, taciz, gasp gibi haberlerle uyanmayalım. Böyle bir ortamda caydırıcı olması sebebiyle umuduyla ya da bir olayın vuku bulması halinde delil olması açısından devlet böyle bir önlem almaya çalışmış. Belediyelerimizin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığının da bu konuda bir yazısı var. Bu yazıya istinaden, belediye meclisinin böyle bir karar almasının hukuksuz olduğunu, yetki aşımı düşünüyoruz. Bunu komisyonda da gündeme getirdik. Eğer böyle ise valilik onayından döner bu karar. Biz burada ‘Biz yapıyoruz ama uygun değilse validen geri döner’ diyemeyiz. Önümüzdeki günlerde Mersin ilimizde her hangi bir taciz, tecavüz veya şiddet olayı yaşanırsa, Özgecan Aslan olayı gibi vahim bir olay vuku bulursa belediye meclisimiz bunun altından nasıl kalkacaktır? Buna nasıl bir cevap verecektir?” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN UYGUNLUK BELGESİ SAVUNMASI

Ali Uyan ise Şimşek’e tepki göstererek, “Kadına şiddeti sadece buna bağlayacak olursak bu kabul edilebilir olmaz. Kamera sistemi sadece toplu taşımalarda değil, kamera olmayan bölge çok az” dedi.

Genel Sekreter Olcay Tok ise “Her halde burada bir kavram karmaşası var. Burada ki konu uygunluk belgesi vermek. Biz toplu taşıma araçlarındaki veya taksilerdeki kameraya değinmiyoruz. Onlar olmadan da bizim uygunluk belgesi verebilmemiz lazım. Konuyla ilgili talimatlar 81 il valiliğine karayolları, jandarmaya, emniyete talimatlar gitti zaten. Onlar denetimlerini yaparken bunlara dikkat ediyorlar. Biz sadece uygunluk belgesi veririz. Biz sadece süre uzatımı istiyoruz” dedi.

 

“BİZ BU VEBALİN ALTINA GİRMİYORUZ”

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet İlker Yalçın ise “Burası Mersin büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediye Meclisi de kanunla, yönetmelikle yönetilen bir yer. Bizim şahsi fikrimiz değil, kurumsal olarak MHP ve Cumhuriyet İttifakının diğer bileşin AKP ile düşüncemiz şudur; bizim bu konuda el kaldırma veya indirme, kabul etme veya etmeme gibi bir durumumuz yoktur. İçişleri Bakanlığı’nın verdiği süreyi bir gün devam ettirme gibi bir süremiz de yoktur. 01.09.2024 tarihi itibariyle deniliyor ki bunun üzerinden 45 gün geçmiş. Üstelik biz bu süre içerisinde meclis de yaptık. Bununla ilgili bir ceza gelmiş midir?

Biz el kaldırarak bunun devamını sağlamak durumda olmadığımızı, bu vebalin altına girmeyeceğimizi bildiriyoruz” diye konuştu.

 

“KAMERA TEDARİK SIKINTISI VAR ESNAF EK SÜRE İSTİYOR”

Yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlara güvenlik kamerası takılması ile ilgili sürenin uzatılması için esnafın belediyeye başvurarak, kamera tedariki ile ilgili sıkıntı olduğunu bildirdiğini söyleyen CHP’li Uyan, “Bakanlığın istediği nitelikte kameraların tedarik sorununun çözümü için Şoförler Odası zaman talep etti. Aynı konuyla ilgili vali beyin bilgisi dahilinde Ticaret İl Müdürlüğünde, kamera tedarik firmaları, yolcu taşımacılığı oda başkanları ile birlikte bu konuda toplantı yapıldı. Yönetmelikte değişiklikle bir sene değişiklik yapılmasını talep ettiler” dedi.

 

“BELEDİYE OTOBÜSLERE KAMERA BULABİLİYOR, ESNAF NEDEN BULAMIYOR?”

Muhalefet şerhi koyan MHP’li İlhan Çokgün ise “Bizim vereceğimiz uygunluk belgesi olmadan bu araçların muayenelerinin yapılması mümkün değil. Eski bir emniyetçi olan genel sekreterimizin de bunu bilmesi lazım. Bizim bu uygulamanın altına imza atmamız zaten mümkün değil. Böyle bir vebale ortak olamayız. Sayın genel sekreter bu konuyla ilgili açıklama yapmalı. Kamera sıkıntısından bahsedildi. Biz bunu geçen gün ulaşım daire başkanına sordum; kaç otobüsümüz var edim, 440 otobüsümüzün olduğu bildirildi. Biz bu 440 otobüse bu kameraları buluyorsak bunu dışarıda taktırmamakta ısrar eden servisçi, minibüsçü, servisçi esnafımız neden bulamıyor? Şoförler odası, kamera maliyetlerinin 20 bin TL olduğunu kendilerinin bunun 6 bin TL’sini oda olarak karşılayabileceklerini isteyenin hemen 14 bin TL ödeyerek kamera taktırabileceğini açıkladı” dedi.

 

“BELEDİYE ESNAFLA KÖTÜ OLMAMAK İÇİN TOPU ÜZERİNDEN ATIYOR”

AKP’li Mustafa Turan “Belediye idaresi, ‘Nasıl olsa muayene istasyonları bunları reddedecek’ ya da ‘Bu meclis kararı vali tarafından iptal edilecek’ diyerek, biz esnaf ile vatandaş ile kötü olmayalım diyor. Burada bir popülizm hissediyorum. Bırakalım merkezi hükümet bu işi halletsin diye sanki üzerinden atıyor gibi bir hava hissediyorum ve bunu da doğrusu çok etik bulmuyorum” diye konuştu.

Görüşmelerin ardından esnafın ve yolcuların mağdur olacağı iddiasıyla teklif idareden geldiği haliyle kabul edilerek, esnafın istediği süre uzatımı kabul edildi.