Mersin Barosu’nda seçim zamanı!





Tarih: 11 Ekim 2024 Cuma 16:07

Mersin’de yaklaşık 4 bin avukatın çatı örgütü olan Baro Başkanlığı’nın yeni dönem yönetimini belirleneceği seçimler hafta sonu gerçekleştirilecek. Seçimlerde deneyimli avukat Sami Dündar, mevcut Başkan Gazi Özdemir ve baronun ilk kadın başkanı olmak isteyen Sebahat Gençtarih yarışacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Son yıllarda etkinliğin yitirmekle eleştirilen Mersin Barosu’nda, yeni dönem yönetim ve organları belirlemek için yapılacak seçim için geri sayım başladı. Mersin’de yaklaşık 4 bin avukatın çatı örgütü olan Baro Başkanlığı’nın yeni dönem yönetimini belirleneceği seçimler hafta sonu gerçekleştirilecek. Seçimlerde deneyimli avukat Sami Dündar, mevcut Başkan Gazi Özdemir ve ilk kadın başkan olmak isteyen Sebahat Gençtarih yarışacak.

 

BALIK ÇİFTLİKLERİNİ SAVUNAN İSİM BAŞKAN OLDU

Pandemi nedeniyle sekteye uğrayan baro seçimlerinde 2021’de dönemin başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile girdiği yarışı kazanan Gazi Özdemir başkan seçildi.

Mersin kıyılarında kurulmak istenen balık çiftlikleri şirketine avukatlık yaptığı gerekçesiyle eleştirilen Gazi Özdemir, baro başkanlığı döneminde de yönetim anlayışı ve icraatları ile sık sık tepkilerin hedefi oldu.

Özdemir ilk dönem görev süresinin dolmasının ardından 2022’de yapılan ikinci seçimlerde de yeniden başkan seçildi. Ancak bu dönemde de Özdemir ve yönetimine sıkça, Mersin Barosu’nun etkinliğinin kaybedildiğine dair eleştiriler yöneltildi.

 

AVUKATLAR BARO YÖNETİMİNE TEPKİLİ Mİ?

31 Mart seçimleri öncesi Mersin Barosu tarafından secimde görev alacak olan avukatlara ve stajyer avukatlara, ‘Seçim ve Sandık Güvenliği Eğitimi’ verildi.

Ancak Türkiye için hayati öneme sahip bu seçim döneminde büyük görev ve sorumluluk düşen avukatların eğitime ilgisiz kaldığı görüldü. Yaklaşık 100 kişilik salonda katılımcılarla birlikte sadece 15 kişinin katıldığı etkinlik, Başkan Gazi Özdemir ve ekibindeki Baro yönetimine bir tepki olarak yorumlandı.

 

AVUKATLAR GÜNÜ’NDE BİLE ANCAK 50 KİŞİ BİRARAYA GELEBİLDİ

Bunun yanı sıra 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni de sönük geçti. Yaklaş4k 4 bin üyesi bulunan Baro üyelerinin törene katılımı yaklaşık 50 kişi ile sınırlı kaldı. 

 

1 MAYIS’TA 15 KİŞİLİK MİTİNG KATILIMI

Ayrıca Mersin Barosu Başkanlığı’nın 1 Mayıs kutlamalarında kortejde kalabalık katılım sergileyen kurum ve kuruluşların arasında çalışanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 15 kişi ile temsil edilmesi de tepkilere neden oldu. 

Yaklaşık 4 bin üyesi bulunan Baro’nun 1 Mayıs yürüyüşünde sadece Gazi Özdemir ve beraberindeki yaklaşık 10 avukat ve çalışanlarla kortejde yer alması sık sık gündeme gelen, “Avukatlar baro yönetimine tepkili mi?” iddiasını yine gündeme getirdi.

 

CHP İLE KARŞI KARŞIYA GELDİ

İlk dönem Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Vahap Seçer’in desteğiyle seçildiği öne sürülen Gazi Özdemir, son olarak CHP ile karşı karşıya gelen bir hamleye imza atması ile dikkat çekti.

CHP’li Tarsus Belediyesinin başkanlık makamına haciz getirmesiyle siyasetin gündemine gelen avukata sahip çıkan Özdemir, Tarsus Belediyesinin “avukat görevini kötüye kulandı” iddiasıyla ilgili sessizliğini ise korudu.

 

ÖZDEMİR 2 DÖNEM GELENEĞİNİ BOZACAK MI? 

Öte yandan ilk dönemi pandemi nedeniyle 2 yıl yapamayan, ikinci döneminin de sonuna gelen Gazi Özdemir, Baro’da 2 dönem başkanlık yapma geleneğini bozarak, yeniden aday oldu. İlk dönemini pandemi nedeniyle tam yapamadığı için bir dönem daha başkanlık yapmak isteyen Gazi Özdemir, seçim çalışmalarına erken start veren adaylardan oldu. 

DENEYİMLİ AVUKAT SAMİ DÜNDAR SAHAYI KARIŞ KARIŞ GEZDİ

Mersin Barosu başkanlığı için sahaya erken inen bir diğer isim ise deneyimli avukat Sami Dündar oldu.

Daha önce de Baro Başkanlığı için aday olmuş önemli isimlerden biri olan Mersin’in tanınmış avukatlarından Sami Dündar, çeşitli dönemlerde baro yönetiminde görev alan ve hemen hemen her kademede çalışmalar ortaya koyan bir isim olarak, destek talebiyle sahayı karış karış gezdi.

Avukat Hakları Topluluğu (AHT) çatısı altında destekçileri ile birlikte seçim çalışmalarına start veren Dündar, çeşitli buluşmalara imza attı.

 

“BAROLARIN DİRENÇ GELENEĞİNİ YENİDEN İHYA ETMEMİZ GEREK”

Avukatlık mesleğinin kendisini 28 yıldır var ettiğini dile getiren Sami Dündar, “Gün gün zayıflamasına kahrolduğum mesleğim, yaşama biçimim. Bu nedenle avukat yararına organize edilen her etkinlikte çalışmada yer almaya gayret ettim. Elimi her zaman hiç çekinmeden taşın altına koydum. Çünkü artık ‘bıçak kemiği de kestiği’ için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Geleceğe umut var edeceksek yerimizde oturamayız. Değişmemiz ve fedakarlığı artırmamız gerek. Bireyselliği çoğulculuğa evirmemiz / bireyci hallerimizden kurtulmamız gerek. Baroların meslek merkezli hak savunuculuğu özelliklerini ve direnç geleneğini yeniden ihya etmemiz gerek” ifadelerine yer verdi.

SEBAHAT GENÇTARİH İLK KADIN BAŞKAN OLMAK İSTİYOR

Adaylardan avukat Sebahat Gençtarih ise Mersin Barosu’nun ilk kadın başkanı olma iddiasıyla yarışa dahil oldu. Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar (ÖÇAV) Grubunun adayı olan Gençtarih, avukatların yaşadığı ekonomik sorunlara değinerek, özellikle kadın avukatların karşı karşıya kaldığı şiddete dikkat çekti. Yürürlükteki Avukatlık Yasası kadının karşı karşıya kaldığı erkek şiddetine karşı 3 maymunu oynadığını ve kadın avukatların yaşadığı şiddete, ayrımcılığa dair düzenlemeleri içermediğine vurgu yapan Gençtarih, “Seçildiğimiz takdirde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığı sadece hak alanında değil toplumsal boyutta da önlemek için çalışmalar yapacağız. Bunun için staj eğitim merkezimizde ‘toplumsal cinsiyet’ derslerinin içeriğinin zenginleştirilmesi ve daha iyi programlanması için girişimde bulunacağız” diye konuştu.

 

“DAHA AZ DEVLET DAHA ÇOK TOPLUM”

Siyaset Bilimci Rolf Cantzen’ın “Daha az devlet, daha çok toplum” sözüne atıfta bulunan Gençtarih, “Ne kadar az devlet, o kadar çok bağımsız yargı, o kadar gerçek adalet. Ne kadar çok adalet, o kadar çok toplum, o kadar çok birey ve o kadar çok insan hakları” diyerek devletin değil, yurttaşların temsilcisi olduğunun altını çizdi.

Değişimden, kadından yana olan, tutarlı bir baro yönetimi için oylara talip olan Gençtarih, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Özgürlükçü hukuk yolunda, mesleğimizin bağımsızlığı, dokunulmazlığı ve özgürlüğünü cesur, kararlı ve tutarlı bir şekilde savunarak, her türlü ayrımcılığa karşı çıkarak, dillerin ve halkların hak eşitliğini savunarak, azınlık haklarını savunarak, emekçilerin, kadınların, ezilen tüm kesimlerin hukuk dili olarak, evrensel insan hakları hukuku normlarını asgari temel kabul ederek, gerçek güvenliğin en geniş eşit ve kalıcı özgürlükle sağlanabileceği yaklaşımıyla, en az devlet en çok toplum ve insan anlayışıyla, özgürlükçü bir baro için Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar olarak tüm üye ve gönül verenlerimiz ile birlikte Mersin Barosu’nu yönetmeye adayız.”