Taktikçi başkandan laiklik savunması!





Tarih: 11 Kasım 2022 Cuma 16:42

Olaylı MTSO seçimlerinde kendi komitesinden çıkamayan ancak başka bir komiteden meclise giren Ayhan Kızıltan, kendini “Dana önce de oldu” diye savunarak, laik ve cumhuriyet vurgusu yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Komite seçimleri 5 Kasım’da yapılan ancak itirazlar sonucu yönetim seçimi ertelenen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO), yeni yönetim belli olan kadar göreve devam edilmesine karar verilen Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, katıldığı bir televizyon kanalında olaylı seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

BAŞKAN ADAYLARININ KENDİNİ KORUMA TAKTİĞİ

Kendi komitesinden çıkamayan ancak başka bir komiteden seçime girmesi nedeniyle yapılan eleştirilere cevap veren Kızıltan, iki farklı gruptan seçime girdiğini açıkladı. “Genelde başkan adaylarının kendilerini koruma altına almaya yönelik taktiğidir” diyen Kızıltan’ın yöntemi “Daha önce de oldu” diye savunması dikkat çekti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun her seferinde farklı yerlerden seçime girdiğini söyleyen Kızıltan, “Orada da hissemin olduğu şirket var, burada da hissemin olduğu şirket var. Burada bir beis yok. Biz meclise girdik. Yasal bir hak. Elbette herkes böyle bir sistemi biliyor. Bu seçime kişiler değil şirketler giriyor ve belki iki şirketim de kazansa farklı ortaklar olarak girecektik meclise” dedi.

 

“ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNEN, LAİK, CUMHURİYETÇİ BİR YAPIYA SAHİBİZ”

Mersin’de bir bütünlük sağladıklarını ancak bu birlik beraberlikten rahatsız olanlar olduğunu söyleyen Kızıltan, laikliğe ve cumhuriyetçi yapıya sahip oldukları vurgusu yaptı.

“Biz gerçekten çağdaş düşünen Atatürkçü düşünen, laik, Cumhuriyetçi bir yapıya sahibiz. Yanlış yapılan birçok işin karşısında olduk” diyen Kızıltan, “Burası kentin bütününe, iş dünyasının bütününe hizmet etmek için görev alınacak bir makam. Düzgün çalışan, alın teri ile çalışan insanlarız ve haksız rekabet uygulamalarına da karşı çıkıyoruz. Eşit şartlarda, haksız rekabet ortamında herkes eşit şartta para kazanır. Biz Mersin’in, Türkiye’nin kaynaklarının 3-5 kişinin eline geçmesin, genele yayılsın diye uğraştık.

Tamamen halkımızın hakkını korumak için oturuyoruz. Bugüne kadar da bunun için mücadele ettik. Bundan sonra da daha ciddi mücadele edeceğiz” dedi.

 

“AYHAN KIZILTAN’I ÇIKARTTIRMAYACAĞIZ, MECLİSE SOKMAYACAĞIZ’ DİYORLAR”

Kızıltan, meclise girmesini sağlayan genel inşaat komitesi seçiminin Yüksek Seçim Kurulu’na şikayet edilmesi ile ilgili de “Evet, ‘biz Ayhan Kızıltan’ı çıkarttırmayacağız, meclise sokmayacağız’ diye konuşuyorlar. Benimle sorun yok, bizim zihniyetimizle uğraşılıyor.

Şimdi, Ayhan Kızıltan aday olamaz diye çalışmalar yürütülüyor. Ama ben de her gün sürekli moralini bozma tüm Mersin arkanda diye yüzlerce telefon alıyorum” dedi.

 

BAŞKAN ADAYI SAYISI ARTABİLİR

Başkan adaylığı ile ilgili sayının artabileceğini söyleyen Kızıltan, “Bu sayı artabilir. Aslında ticaret ve sanayi odalarının seçim sistemi çok yanlış. Önümüzdeki dönem odalar birliğine yeni bir seçim sistemi de teklif edeceğim. Belediye Başkanlığı gibi bir seçim sistemi olmalı. Tüm üyelerin oy vermesi lazım.

Şimdi sistem nasıl bir kez herkes kendi komitesinde çalışmalara başlıyor. Bir yetki belgesi olayı var. Bu yetki belgesini alıp öyle oy kullanıyorsun. Bu belgeyi almak için adaylar herkesin kapısını aşındırıyor. Çağdışı sistem. Belgeyi alıp belgeyi veren adam oyumu da bu kişiye verdim herhalde diye düşünüyor.

Benim önereceğim sistemde her sektörden tüm şirketler diyelim inşaat sektöründe 500 firma var. Belki yetkililerinin yetki belgeleri hazırlanacak. Her komitenin seçim sandığında seçim kuruluna bu verilecek. İnsanlar medeni şekilde kimliği ile gelip kimliğini gösterip yetki belgesini alıp oyunu kullanacak.

Komite başkan adayları komite üyelerini belirleyip çarşaf liste ile çıkacak” diye konuştu. 

“BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLACAK DİYORLAR”

Kavgaların sebebine, seçilene ne sağladığına ilişkin soruya ise Kızıltan şu yanıtı verdi;  “Bu sene MTSO seçimleri biraz fazla ortaya çıktı. Niye böyle ortaya çıktı çünkü biz gerçekten çok etkin bir yönetim şekli gösterdik. MTSO’yu her platformda ortaya koyduk. Bilinir bir kurum oldu ve rağbet de arttı. Ben her zaman derim ki MTSO başkanının söylediği hiçbir laf siyasi değildir. Komitelerin toplantısından aldığım bilgi ile kamuoyuna çıkıp sorunu aktarıyorum ve çözüm sunuyorum. Ben bunu söyledim diye bana kızmayın diyorum ben bunu tabanım istediği için aktarıyorum.

Bir mahallenin kurduğu bir spor kulübüne gidiyorum hemen oraya belediye başkan adayı olacak diyorlar. Sürekli bir yıpratma çalışmaları oluyor”.

 

YÖNETİM SEÇİMİ 16 ARALIK’TA

Seçimlerde bundan sonra nasıl bir süreç işleyeceğine dairde açıklama yapan Kızıltan, “28 No’lu Eğitim Hizmetleri Komitesi’nde 3 grup yarışmıştı ve bir grup bir oyla kazanmıştı. İtiraz edildi, oylar sayıldı ve iki tane mühürsüz zarf çıktı. Hakim de doğal olarak seçimi iptal etti. Tekrar itiraz edildi ve itiraz kabul edilmedi ve seçim kurulu yeni takvimi açıkladı. Yanlış anımsamıyorsam 10 Aralıkta komite seçimi olacak, 16 Aralıkta da başkanlıklar, yönetim ve diğer kurulların seçimi olacak.

Yaşananlar bizden kaynaklı bir durum değil. Zarfları seçim kurulu hazırlıyor. Büyük ihtimale mühürlerken atlanmış. Yoksa zarf sayısı aynı fazlalık yok. Oy atılırken de dikkat edilmemiş. Dikkat edilse bu sorun olmayabilirdi. MTSO’dan kaynaklı bir durum değil.

Gördüğünüz gibi Mersin tarihinin en düzenli seçim organizasyonu oldu. Eğer biz bu seçimi Yenişehir Belediyesi Fuar Alanı’nda yapmasak büyük sıkıntı olabilirdi. Çünkü bazı sektörlerde tartışmalar oldu. Biz bunu okullarda yapsaydık sıkıntı büyürdü. Burada alan geniş olunca polis rahat müdahale etti. Okul koridoru olsa polis giremezdi.

Bunu öngördük ve bu sene biraz daha kalabalık ve katılım da çok olacak. Bu nedenle daha geniş bir alanda yapalım dedik.

Okullarda olursa oy sandıkları sınıflarda oluyor ve kapılarda yığılmalar oluyor. Sağlıklı, özgürce bir seçim yapılamıyor. Burada çok özgürce, üzerinde gözler olmadan, baskı olmadan oy kullanıldı.

 

“TATİLE Mİ GİTTİK?”

Gelirin yemek ve gezilere harcanması ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Kızıltan, odanın bütçesinin üye aidatları ve iktisadı kuruluşlarının kazancı ile oluştuğunu belirtti. Kızıltan, “Verdiğimiz hizmetlerden gelir var. Laboratuarımız, tasarım merkezimizde sanayicilere iş yapıyoruz. Hem üretim, hem kalıp, hem model yapıyoruz, eğitimler veriliyor para kazanılıyor. Bunlar şehir efsanesi. Eskiden öyleymiş eski meclis üyeleri İspanya’ya gittik, şunu yedik anlatılır. Biz iki tane yurtdışı program yaptık. Biri Hannover Fuarı var ve buraya tüm meclis üyeleri değil, ilgili sektörlerin meclis üyeleriyle gittik. Bu kadar da hak tanıyalım onların vizyonunu geliştirmek, yeni gelişmeleri takip etmelerini sağlamak için. Orada akıllı şehirler bölümü vardı biz de ne yaptık. En çok gelişmeye ihtiyacı olan Akdeniz ilçesi, sayın Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ı davet ettik. Gidip akıllı şehirleri inceleyelim dedik. Ne yani tatile mi gittik?

İkinci programı Moldova’ya düzenledik. Moldova’dan üst düzey yetkililer bize, Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarete gelmişti. Bizi de Moldova’ya davet ettiler. Gittik niye? Ukrayna’ya sınır, savaş var ve Ukrayna’da üretilen ürünlerin gelmesi sıkıntıya girmişti. Biz de acaba Moldova üzerinden Ukrayna ürünlerini nasıl çıkarırız diye görüşmeye gittik. Evet, geçmişte geziler çok olurdu” dedi.

 

“VEFA BORCU İLE SEÇİM YAPILMAMALI”

Son olarak seçimlere ilişkin uyarılarda bulunan Kızıltan, “Kimse kendi ikbali için seçilmiyor. Herkes kendi sektörünün ikbali için seçiliyor ve herkes son derece özgür bireyler. Kimse onları orada seçtirmiyor. Kendi güçleriyle, kendi çalışmalarıyla, emekleriyle seçiliyorlar. Seçilen hiçbir meclis üyemizin kimseye bir borcu yok. Bunu çok iyi idrak etmeliyiz. Kimseye bir vefa borcu yok. Üyeleri, adayları karşılaştırarak seçmemeliler.

Hepimizin bilgisi var, dağarcığı dolu. Kimse kimsenin empoze etmesiyle seçime gitmez. Bana daha mı yakın, kente daha mı yakın diye düşünmeliyiz oy verirken. Sektöre mi daha yakın diye düşünerek meclis üyelerimizin oy kullanması gerekmektedir. Tamamen özgür iradeleriyle seçim yapmalılar” dedi.