CHP’li Boltaç’a Tarsus’a hizmet çağrısı





Tarih: 3 Ekim 2024 Perşembe 21:37

Tarsus Belediye Başkanlığında 6 ayı geride bırakan Ali Boltaç, kendinden önce görev yapan belediye başkanı CHP’den seçilmesine rağmen devri sabık yaratmaya yönelik sürekli eleştirilerde bulunması muhalefetten eleştiri aldı. Muhalefet Boltaç’a hizmet çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Belediye Meclisi’nin 2024 yılı Ekim ayı birleşiminin birinci oturumu yapıldı. Toplantıda ilk olarak Tarsus Belediyesi 2025-2029 Mali Yılı Taslak Stratejik Planı, 2025 Mali Yılı Taslak Performans Programı ve 2025 Mali Yılı Taslak Bütçesi görüşülmek üzere ilgili komisyonlara sevk edildi.

 

“EMEKLİ OLAN İŞÇİLER 10 AYDIR ALACAKLARININ PEŞİNDE”

Meclisin gündem dışı konuşmalar bölümünde ilk olarak söz alan AKP’li Meclis Üyesi Yüksel Atum, emekli olan işçilerin alacaklarını gündeme getirerek, “Emekçi kardeşlerimizin haklı davası bir avukatın işgüzarlığı yüzünden farklı boyutlara geldi Siyasi şov malzemesi haline geldi. Belki sizin iki defa meclise getirdiğiniz satış ile ilgili teklifler gerçekleseydi bunların hiç biri olmayacaktı. Bu ailelerden ikisi yanıma geldi, unları polemik konusu yapmayacağım. Bu aileler 10 aydır para alamadıklarını, bankalara borçları olduğunu hatta icralık olduklarını söylediler. Bu arkadaşlarımız hak ettiği tazminatları istiyorlar. Onların ailelerin ide düşünmek azım. Onların da borçları var. Şimdi siz tazminatların faizini ödemem diyorsunuz ama yasal olarak ödemek zorundayız. Ben 4 yıldır işletmemi unutmuşum, belediye de ihbarname gönderilmiş, çevre ve temizlik vergisini dememişiz ve 34 bin TL’lik borcumuza 20 bin TL’de faiz binmiş. Hata bizim ödeyeceğiz. Alacağınız şahinsiniz madem ama vereceğinize şahin değilsiniz. Bu arkadaşlarımızın da mağduriyeti giderilse çok iyi olur” dedi. 

Hayvan barınağı ile ilgili de ilaç ve malzeme talebi olduğunu ancak 4 aydır bu talebe cevap verilmediğini de söyleyen Atum, taleplerin yerine getirilmesini isteyerek, “Patili dostlara sözde değil öz de sahip çıkalım” dedi.

 

“TARSUS’TA TEMİZLİK SIKINTISI SÜRÜYOR”

Cem evine temizlik personeli tahsis edildiğini de anımsatan Atum, “Muhtemelen ihtiyaçtan dolayı bu personeller geri çekilmiş ama en azından haftanın birkaç ünü belediye eleman görevlendirirse Cem Evi için çok iyi olur. Temizlik ile ilgili sık sık şikayetler geliyor bize. Bu şikayetleri genel koordinatöre iletiyoruz anında müdahale ediyor ama vatandaştan sürekli şikalet geliyor. Bu hizmet genel bir rutine bağlansa iyi olur. Eleman mı eksik, araç mı eksik? Buna değinmek lazım” diye konuştu.

 

BELEDİYE; ASFALT ŞANTİYESİNİ ARSA DİYE KİRAYA VERMİŞ

Ayrıca Sayıştay’ın Tarsus Belediyesine ilişkin raporuna da dikkat çeken AKP’li Yüksel Atum, “Raporda kiralamalar ile alakalı bir takım usulsüz işler olduğu tespiti var. Kiraya verilen işyerleri sanki belediyenin arsası gibi gösterilmiş. Belediyeye ait olan bir yer mesela asfalt şantiyesi normalde, içinde belediyeye ait aletler var ama burası ihale yapılır kenarsa olarak verilmiş. Halbuki burada devletin bir sürü demirbaşı var. Bunların da değeri hesaplanarak alanın kiraya verilmesi gerekiyorken, belediye burayı her nede ise arsa olarak kiraya vermiş. Bu hatamızdan dönersek iyi olur” dedi.

 

EMEKLİ PERSONEL PARASINI ALACAK MI?

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise hiçbir emekçinin hakkını gasp etme niyetinde olmadığını söyleyerek, “Emekçi kardeşlerimiz Ocak ayında emekli olmuş ama avukatları Nisan’a kadar icra takibi başlatmak aklına gelmezken, yeni seçilen başkan daha mazbatasını almadan belediye idaresi ile diyaloga girmeden belediyeyi icraya vermiş. Avukatın belediyeyi seçimden hemen sonra icraya vermek neden aklına geliyor? Ve bir siyaseti parti temsilcisini bundan nasıl hemen 3 dakika içinde haberi olup da orada bitiyor? Bunu da bir tartışın, inceleyin. Ben Tarsus Belediye Başkanıyım ama bu belediye benim babamın çiftliği değil, bu memlekette yaşayan her canlını hakkı var bu belediyede. Siz art niyetli davranır, belediye başkanı ile diyalog kurmadan direk icra işlemi başlanırsanız, belediye başkanı da aradaki yasal faizi ödememek için elinden geleni yapar. İşçilerin parası icra takibinde değil mi? İcra işlemi başlattılar mı? Milletin koltuğu olan makam koltuğumu haczettiler mi? Bizim dönemimizde emekli olanların parasını ödemeye bu belediyenin gücü var. Ama art niyetlilere de geçit yok. Gelin benimle bir diyalog kurun, ben size ‘böyle böyle bir durum var’ diyeyim. Mesela bizi icraya verenlerle diyalog kurduk, bir ota yol bulduk. Ama bu meselede bahse konu 7 kişilik emekçi kardeşlerimizin avukatının niyeti halis değildir” dedi.

 

“BU İNSANLIĞA SIĞIYOR MU?”

Başkan Boltaç, temizlik sıkıntısı ile ilgili ise bir video izleterek, “Sanayinin orada çöp konteynerlerinin içi boşken çöpler yollara atılmış. İlgili arkadaşları ağır bir şekilde ikaz ettim. Ekiplerimiz gitti bu söz konusu bölgeleri temizlediler. Bu insanlığa sığıyor mu? Eğer sığıyorsa ben insan değilim. Benim insanlığımda bu yok. İnsanlarımızın da biraz duyarlı olması gerekmekte. Bu siyaset uruna dahi yapılabilecek bir şey değildir. Bu aşağılık bir şeydir. Her gün sabah kalktığımda telefonumu açmaya korkuyorum çünkü duyarlı vatandaş bana mesaj atıyor. Vatandaş belediye görevini yapmıyor sanıyor ama burada art niyet var. Evet sıkıntı var mı var. Şimdi kendi çöp konteyerlerimizi kendimiz üreteceğiz. Ama millet de kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir” tepkisi verdi.

 

“ARSA TAHSİSİ HATASI DÜZELTİLDİ”

Asfalt şantiyesi alanının da 2019 yılında arsa olarak 3 yıllığına kiraya verildiğini, 2023 yılında arsa ve plant dahil 2,5 milyon TL artı KDV bedelle ihaleye verildiğini aktaran Boltaç, o dönem yapılan hatanın tespit edilmesi ile Sayıştay raporuna istinaden alacakların kiracıdan tahsis edildiğini açıkladı. Boltaç, “Yani bu konuya vakıf olunmuş ve düzeltme yapılmış” dedi. 

 

VATANDAŞA EV TADİLATI PROJESİ PROSEDÜRÜ UYARISI!

Ev tadilatları konusunda da uyarılarda bulanan Boltaç, “Evde yapacağınız proje için tadilat projesine ihtiyaç vardır çünkü o binada tek başınıza siz yaşamıyorsunuz. Çünkü siz olmayacak bir kolonu keserseniz, alana fazla bir yük bindirir veya o bina bu tadilata uygun mudur değil midir diye karar merci imar müdürlüğüdür. Belki vatandaşlarımız bilmiyor ama doğrusu bu prosedürün izlenmesidir. Ayrıca tadilatta kullanılan malzemelerin atıkları da çöp konteynerlerine veya sağa sola atılıyor. Bunun bir prosedürü var, bu malzemelerin bir taşınma yükü var. Bu atıklar belediyenin iş yükünü arttırıyor. Buna bir çare bulalım. Vatandaşların gerekli prosedürü takip etmelerin istiyorum. Tabi ki herkes tadilat yapabilir ama artlara uyulmalı. Tadilat projeleri yasal mevzuata uygun yapılmalı.

Bakın en ufak bir depremde bir kolonun ince olması veya yeterli ağırlığı taşıyamaması sonucunda on binlerce insan hayatını kaybediyor. Bilinçsiz bir şekilde tadilat yapılması da doğru değil. Tadilat yaparız, ‘bu kolon bizim gözümüzün önünde çok duruyor, bunu buradan alalım’ deriz. Senin gözünün önü açılır da milletin de duvar, tavan başına çöker. Bu konulara biraz dikkat edelim. Ehemmiyet gösterelim” diye konuştu.

 

“CHP’DEN SEÇİLEN ÖNCEKİ BAŞKANI SÜREKLİ ELEŞTİRMENİZİ ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM”

AKP’li Hüseyin Güzey ise Boltaç’ın başkanlık makamında 6 ayı geride bıraktığını söyleyerek, “Geride kalan zamana baktığımızda elle tutulur kalıcı eserler ortaya konan bir belediye anlayışı göremedik. Bir önceki belediye başkanı da CHP’dendi. Siz de CHP’den belediye başkanı oldunuz. Önceki dönemi sanki bir başka partinin yönettiği bir belediye gibi lanse etmeniz ve önceki dönemi sürekli eleştirmenizi anlamakta zorluk çekiyorum. Tarsus’a yapılacak hizmetlerin aksamaması için vatandaşlarımız hem Büyükşehir hem de Tarsus’u CHP’li belediye başkanlarına verdi. Fakat gerek Büyükşehir gerekse de Tarsus Belediyesinin ortaya koyduğu belediyecilik hizmetlerinde aksaklıklar olduğu görülmekte. Çevre, görüntü temizliği konusunda sorunlar var. Yapılan ufak tefek bakım ve onarımlar konusunda sıkıntılar var. Hafta sonu bir Ankara ziyaretim oldu bu ziyaretti çocuklarla beraber bir mesire alanına gittik. Burada belediyenin güzel bir hizmet ortaya koyduğunu gördük. Ama dönüp Tarsus’a bakıyorum barajı bölgesinin hali içler acısı. Tarsus’ta da güzel hizmetler olmasını arzu ediyoruz.

Şehrimize sahip çıkmamız lazım. Geçmiş belediyeler döneminde yapılan bir yapay şelale çalışması var. Bunun bir değirmen çarkı var, haşat olmuş, çok kötü durumda. Havuzu balçık olmuş ve herkes buraya çöp atıyor. Yine aynı yerde bir yeşil alan var ama vatandaş kaldırımda yürümekte zorlanıyor. Bu gibi aksaklıklar var.

Yapılan bir takım çalışmalar bittikten sonra çok geç eski haline geri dönüyor. Mesela bir logar çalışması yapıldı Büyükşehir tarafından ve bir şerit trafiğe kapatıldı ama çalışma bittiği halde şerit 15 gün trafiğe açılmadı” dedi.

 

YAPAY ŞELALE ALANI DSİ VE MİLLİ EMLAK’IN

Geride kalan 6 ayda kalıcı bir eser görünmemesi ile ilgili Boltaç ise “Kalıcı eserler için önce proje gerekiyor. Proje aşamasını bitirdikten sonra kalıcı eser kısmına geçeceğiz. 5 yıl sonra tanıyamayacağınız bir Tarsus olacak” dedi.

Yapay şelale alanının DSİ ve Milli Emlak’a ait olduğunu ve hizmet için harekete geçmelerin istediklerini söyleyen Boltaç, “Ben bana ait olmayan bir yere para aktaramam bu suçtur. Milli Emlak bana tahsis verirse başım gözüm üstüne. 31 mart geçti geride kaldı artık bırakın siyaseti. Devlet devletliğini yapacak, gelecek yapay şelaleyi düzenleyecek. Çözüm için hep birlikte buraların çalışmalarını yapalım, bize bu konuda siz de destek olun, ilgili kurum kurumlarla görüşelim” dedi.

 

ALACAK TAKİBİ YAPILMADI MI?

MHP’li Muharrem Şimşek de, “Emekli ola personele belediyenin 5 milyon 400 bin TL’lik tazminat borcunun 10 milyon 800 bin TL’ye yükseltildiği söyleniyor ama bunun hiç doğru olduğunu düşünmüyorum. 10 aylık bir süreç içinde bu kadar yüzde 100’lük bir artış olması söz konusu olamaz. Bir şişirme var ise bu belediyenin hukuk işleri ar, gider itiraz eder. Yasal ödenmesi gereken hak ne ise onun üzerinden takip yapılır. Bunlar yapıldıysa ve yapılmasına rağmen 10 milyon 800 bin TL ise demek ki bu hesap yasal ve doğrudur. Eğer itiraz yapılmamış ise belediye hukuk işleri müdürlüğü ve idare görevini yapmamış demektir. Gereğini yapmayıp, itirazda bulunmuyorsa suç işliyor demektir.

 

ALİ BOLTAÇ’A “DEVRİ SABIK YARATMAYA ÇALIŞIYORSUN” ELEŞTİRİSİ

Öte yandan sanki bir önceki yönetimin CHP’li bir yönetim olduğunu kabul etmeme gibi bir gayret var. Sayın başkan daha önceki toplantılarda ‘devri sabık yaratmak istemiyorum’ sözünü sık sık kullandı. Ama bütün gayretlerinde bu yönde olduğunu görüyoruz bu da üzücü bir şey. Geçmişe baktığımızda 1989 yılında CHP Tarsus’ta belediyeyi devralıyor, 1994’e gelindiğinde personele borcu var, belediyenin her şeyi haciz altında ve esnaftan yedek parça dahi almayan bir belediye bırakılıyor. 1994’de MHP geliyor, borçları ödeyip, belediyeyi ayağa kaldırıyor. Tarsus’ta görülmeyen hizmetleri yapıyor ve 2019’da CHP tekrar iktidara geliyor, bugün 5yılın sonunda geldiğimiz nokta yine hacizler yine ücretlerin ödenmesinde sıkıntılar görüyoruz. İnşallah temenni ediyorum sayın Ali Boltaç’ın 5 yıllık sürecinin sonunda MHP’nin daha önce ortaya koyduğu gibi borçlarını ödemiş, işçisine memuruna borcu olmayan ve hizmet üreten bir belediye bırakmasını yürekten temenni ediyorum” diye konuştu.

 

“DEVRİ SABIK YARATMIYORUM GÖREVİMİ YAPIYORUM”

Başkan Ali Boltaç ise alacakların isteyen emekli personelin avukatının haciz işlemi başlatmadan önce kendisi ile irtibat kurması gerektiğini tekrarladı.

CHP’li önceki döneme ilişkin ise Boltaç, “Bir önceki belediye başkanı şöyle böyle deniliyor ama kim olursa olsun. Benim babam olsa ben gözünün yaşına bakmam. Ben particilik yapmıyorum. En ufak bir yetimin hakkına kim el uzattıysa o eli bulup, tutup ilgili merciye yasalar nezdinde vermekle mükellefim. Yapmıyorsam suçlu da benim. Bu devri sabık değildir her gelecek olan belediye başkanın asli görevidir. Bu AKP’li de olsa, CHP’li de olsa, Memleket Partili de olsa, MHP’li de olsa benim için fark etmez. Çünkü o kişi burada Tarsus halkını temsil ediyordu” diye konuştu. 

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise “Bırakalım siyaseti siyasetçiler yapsın biz işimize bakalım” dedi.