Alata’daki tesis neden mühürlendi?





Tarih: 24 Eylül 2024 Salı 16:19

Mersin’in tanınmış iş insanlarından Ali Doğan’a ait Aldo Grup’un, sit kapsamı daraltılarak turizm adı altında imara açılması gündeme gelen Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde kurduğu tesisin varlığı tartışma konusu olmaya devam ediyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan ve 1.Derece Doğal Sit Alanı olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün Sit kapsamının daraltılarak turizm adı altında imar rantına açılmasına yönelik tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Alata içerisinde biodizel tesis kurduğu ortaya çıman Aldo Şirketler Grubu bünyesindeki Veldo Makine AŞ, WhatsApp gruplarında yaptığı paylaşım ile hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu savundu.

Basın yayın kuruluşlarını bilgilendirmek amacıyla yazılı bir basın açıklaması yapmak yerine WhatsApp gruplarından paylaşım yapmayı tercih eden şirket, çevre duyarlı faaliyet yürüttüğünü savunurken, tesisin üretiminin neden durdurulduğuna dair bilgi vermekten kaçındı.

 

ALDO, ALATA’NIN BİYODİZEL ÜRETİM AÇIKLAMASINI KABUL ETMEDİ

Söz konusu tesisin kurulmasını sağlayan projeye ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararında proje tanıtımı “Bitkisel, plastik ve madeni yağ atıkların geri dönüşümünden organik gübre, katkı maddesi (odun sirkesi ve biyo kömür) ve biyodizel elde edilmesi” olmasına rağmen Aldo Şirketler Grubu yaptığı açıklama ile bunu reddetti.

 

“BİYODİZEL ÜRETİMİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Aldo Grup adına Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan imzasıyla yapılan paylaşımda, iddialar ‘dezenformatif açıklamalar’ şeklinde tanımlanarak, “Son günlerde basında yer alan bazı haberlerde, Mersin ili Erdemli ilçemizde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü içerisinde grup şirketlerimizden Veldo Makine Ar-Ge tarafından tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetleri için kurulmuş olan tesislerimizle ilgili eksik ve hatalı bilgiden kaynaklanan dezenformatif açıklamalar bulunmaktadır. Olası yanlış anlaşılmaları düzeltmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu açıklamayı yapma ihtiyacı doğmuştur.

Çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve kamu sağlığını önceleyen tarımsal ürün ve uygulamaların geliştirilebilmesi maksadıyla yürüttüğümüz bu ar-ge çalışmalarının, tarım alanında ülkemizde bilimsel çalışmalar yürütmek için kurulmuş olan böyle bir enstitü ile iş birliği içinde yapılması gayet doğaldır.

Alata tesisleri içerisinde kurulan bu tesisler endüstriyel ölçekte olmayıp, üretime değil ar-ge çalışmalarına uygundur. Yapılar ise tesisler içerisinde atıl durumda bulunan eski bir hayvan barınağı ile boş bir atık alanı değerlendirilerek kurulmuştur. Bu tesislerde biyodizel üretimi söz konusu bile değildir.

Bu ar-ge tesislerinin birinde Alata içerisinde yürütülen faaliyetlerden ortaya çıkan naylon, kauçuk, plastik gibi sentetik atıkların doğaya zarar vermeden piroliz yöntemi ile tamamen atmosfere kapalı ortamda geri dönüştürülmesi, diğerinde de ortaya çıkan tarımsal atıklar geri dönüştürülerek yine sürdürülebilir tarım faaliyetlerinde kullanılmak için %100 doğal biyo karbon, yüzde 100 doğal odun sirkesi gibi toprak zenginleştirici ve bitki koruyucu ürünlerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.

Söz konusu alanda, halihazırda ya da geleceğe yönelik, endüstriyel amaçlı ve üretime yönelik hiçbir çalışmamız yoktur. Bu ve burada yürütülen çalışmaların içeriğine dair ayrıntılı bilgiye ulaşabileceğiniz sunum dosyası ektedir” denildi.

 

ALDO GRUP NE YAPIYOR?

Ali Doğan’ın paylaşımında, “Doğru bilinen yanlışlar: Alata” başlığıyla verilen bilgilerde ise öncelikle Aldo Grup tanıtımı yapıldı.

Aldo Grup’un sürdürülebilirlik konusundaki hassasiyeti ve çevreye duyarlı yaklaşımlarının, uzun yıllardır sürdürdüğü faaliyetlerin temelini oluşturduğunu savunan Doğan, “Grubumuzun çevreye ve topluma olan duyarlılığı, özellikle enerji ve geri dönüşüm sektöründe yaptığı yatırımlarla kendini göstermektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan bağlılığımız ve bu alanda geliştirdiğimiz projeler, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak doğaya olan etkilerimizi en aza indirmektedir” dedi.

 

MERSİN ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ SAVUNMASI

Daha sonra Aldo Grup bünyesindeki Veldo Makineyi tanıtan Ali Doğan, “Bir Aldo Grup şirketi olan Veldo Makine Ar-Ge’de, çevreye duyarlı ve yenilikçi projelerimizle Türkiye’nin sürdürülebilirlik alanındaki öncü şirketlerinden biri olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa sunduğumuz ve kabul edilen TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İş birliği projemiz, çevre dostu organik ürünler geliştirme ve atık yönetimi konularında ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır.

Bu projeyle, organik atıkların çevreye zarar vermeden geri dönüştürülmesi ile elde edilecek ürünler, çevre ve toplum sağlığının korunması ile ithal ikamesi sağlayarak sürdürülebilir bir gelecek için inovatif çözümler üretecektir” diye konuştu.

 

“GENİŞ ALANIN YALNIZCA 650 METREKARESİ PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ İÇİN KULLANILMAKTA”

Veldo Firmasının ödüllerini de uzun uzun anlatan Ali Doğan, daha sonra manidar, “Önce bilgi sonra fikir” başlığıyla ise  Alata Ar-Ge Tesisleri’ne dair açıklamalarda bulundu.

Doğan, “Veldo Makine ARGE A.Ş. olarak, Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü bünyesinde yürüttüğümüz projelerimiz, tamamen çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla ilerlemektedir. Alata Araştırma Enstitüsü'nün toplam büyüklüğü 1 milyon 300 bin metrekare olup, bu geniş alanın yalnızca 650 metrekaresi Veldo Makine ARGE’nin plastik geri dönüşüm tesisleri için kullanılmaktadır.

Bu alan, enstitü genelinin yalnızca çok küçük bir kısmını (yaklaşık 2000’de biri) oluşturmaktadır. Bu noktada önemli bir husus, kullanılan alanın mevcut ve atıl durumda bir hayvan barınağı olduğu, yani herhangi bir doğal ya da tarımsal alanın işgal edilmediğidir. Bu barınağın içerisine, inşaat çalışması yapılmadan yalnızca makine montajı gerçekleştirilmiştir.

 

BİYODİZEL DEĞİL, PİROLİZ…

Tesisimiz, tarımsal plastik atıkların geri dönüştürülmesine yönelik olarak kurulmuştur ve biyodizel tesisi değildir.

Tesisimizde, sera naylonları, damla sulama hortumları, fide poşetleri ve plastik saksılar gibi tarımsal faaliyetlerde ortaya çıkan plastik atıklar, çevreye zarar vermeden geri dönüştürülmektedir.

Biyodizel tesisi, bitkisel yağlar veya hayvansal yağlar gibi organik maddelerin kimyasal işlemle biyodizele dönüştürüldüğü tesistir. Piroliz tesisi ise organik atıkları, oksijensiz ortamda yüksek sıcaklıkta parçalayarak biyo kömür, gaz ve yağ gibi ürünlere dönüştürür. Biyodizel tesisi doğrudan yakıt üretirken, piroliz tesisi daha geniş bir ürün yelpazesi sunar ve karbon tutma kapasitesi sağlar.

Yaptığımız geri dönüşüm çalışmaları hem çevresel kirliliği azaltma hem de tarımsal plastik atıkları yeniden değerlendirme amacı taşımakta ve tamamen çevreci bir yaklaşımla sürdürülmektedir.

 

“ÜRETİMLERİMİZ MEVCUT KENDİ SAHALARIMIZDA KURULACAK OLAN YENİ TESİSİMİZDE YAPILACAK”

Tesislerimizde yürütülen bu inovatif çalışmalar, Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamakta ve çevreye zararsız, değerli ürünler elde edilmesine olanak tanımaktadır.

Proje değerlendirme süreci devam eden, TÜBİTAK 1832 Yeşil Dönüşüm ve KOSGEB Tekno yatırım projelerimizle Ar-Ge çalışmalarımızın kapsamı daha da genişletilecek, ülkemizin çevresel hedeflerine katkı sağlama yolunda önemli adımlar atılacaktır.

Bu projeler kapsamında yürütülen çalışmalar, Türkiye'nin atıklarını çevre dostu ürünlere dönüştürmek ve kimyasal bazlı ürünlerin kullanımını azaltarak ithalatı düşürmek gibi stratejik amaçlar taşımaktadır. Yasal izinleri alınarak Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsünde devam eden ar-ge çalışmalarımız tamamlandıktan sonra, endüstriyel ölçekteki üretimlerimiz mevcut kendi sahalarımızda kurulacak olan yeni tesisimizde yapılacaktır” diye konuştu.

 

ALDO GRUBA CAN ALICI SORU: TESİS NEDEN MÜHÜRLENDİ?

Ancak Aldo Grup’un Alata’daki faaliyetlerine yönelik sert eleştirilerde bulunan araştırmacı yazar Abdullah Ayan ise bu açıklamaları çürütecek tespitleri ve soruları ile Ali Doğan’a yüklendi.

Ayan, “Alata Araştırma Enstitüsünde biyodizel tesisi kuran Veldo AŞ, şirketi yerine Aldo Grup bir açıklama göndermiş. Açıklamada nasıl çevre dostu üretim yaptıklarını görsellerle anlatırken biyodizel değil, proliz tesisi kurduklarını ve işlettiklerini iddia ediyorlar.

Biyodizel tesisi kurulduğu ve işletildiği bizim iddiamız değil 'ÇED gerekli değildir' kararını veren mercinin o karar metninde yer alan ifade.

O belgeye göre ve Alata Araştırma Enstitüsü faaliyet raporuna göre tesis biyodizel üretiyor. Dolayısıyla açıklamada doğru bilinen yanlışlar diye Alata'ya dertlenen insanları suçlayacaklarına o belgedeki ibareyi değiştirmeleri gerekirdi.

Alata'ya kurdukları biyodizel tesisinin ne kadar çevre dostu olduğunu sayfalar dolusu metinle kamuoyuna pazarlamaya çalışanlara tek bir soru: Tesis bu kadar vatana millete yararlıysa, neden konuyu kamuoyuna taşıdığım gün mühürlendi?

Doğal sit alanında ortaya çıkan atıkları ne yapıyorsunuz? Hangi yöntemle bertaraf ediyorsunuz? Yoksa bölgenin flora açısından en zengin arazisinin kalbine mi gömüyorsunuz?” dedi.