Danıştay’dan Bozyazı’ya güzel haber!





Tarih: 22 Ağustos 2024 Perşembe 15:33

Mersin’e bağlı Bozyazı İlçesi’nin Karaisalı Köyü’nde ormanlık alanda işletilmesi planlanan mermer ocağına karşı vatandaşlarca 5 yıldır verilen mücadele mutlu sonla bitti. Vatandaşlarca açılan davada verilen yerel mahkeme kararı, Danıştay 4. Dairesi tarafından onanarak kesinleşti. Bozyazı ormanları mermer ocağı belasından kurtuldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Bozyazı İlçesi Karaisalı Köyü’nde Naturelmar Madencilik firması tarafından ormanlık alanda açılmak istenen mermer ocağı, yöre halkının 5 yıllık direnişi ile önlendi. Yok edilmek istenen delice zeytinleri, çamlar, harnuplar ve ormanlık alanda yaşayan canlılar şimdilik mermer ocağı belasından kurtuldu.

 

VALİLİĞİN ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI MAHKEMEYE TAŞINDI

Bozyazı İlçesi Karaisalı Köyü’nde Naturelmar Madencilik tarafından açılmak istenen mermer ocağı için Mersin Valiliği 2019 yılında ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur-Bozyazı Ziraat Odası ve mermer ocağının etki sahasında kalan köylerde yaşayan 92 vatandaş tarafından Mersin İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

 

YERLEŞİM YERİNE 150 M UZAKLIKTA

Karaisalı ve Tekedüzü Köyleri’nin ortasında yer alan bölgede açılmak istenen mermer ocağı ruhsat sahasının, yerleşim yerlerine en fazla 150 metre mesafede, şehre ve denize nazır bir tepedeki ormanlık alan olması nedeniyle projenin iptali istendi.

Sahadaki delice zeytinlerin ve çam ağaçlarının yok edilmesi ile yıkım ve tahribat oluşmaması için çevreciler ve yöre halkı 5 yıl mücadele etti.

 

“BOZYAZI’NIN YOK OLUŞU, MERSİN’İN YOK OLUŞUDUR”

Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, mermer ve taş ocağı kabusunun her geçen gün arttığı bölgede etkin ve örgütlü bir direnişe, mücadele ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Burada açılmak istenen mermer ve taş ocakları sadece Bozyazı’yı katletmeyecek. Bozyazı, Mersin’in ciğerleri, tarım deposudur. Bizim yok oluşumuz Mersin’i de yok edecektir. Bu nedenle mücadelenin birlikte verilmesi hayati önem arz etmekte. Daha önceki yıkımların, tahribatların tekrarlanmaması için hepimizin Bozyazı’ya sahip çıkması gerekiyor” dedi ve direnişe destek verdi.

 

MUTLU SONLA BİTTİ

Mermer ocağına karşı vatandaşlarca 5 yıldır verilen mücadele mutlu sonla bitti. Vatandaşlarca açılan davada verilen yerel mahkeme kararı, Danıştay 4. Dairesi tarafından onanarak kesinleşti. Bozyazı ormanları mermer ocağı belasından kurtuldu.

Danıştay’ın gerekçeli kararında Mersin Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” kararının usulüne uygun verilmediğine dikkat çekilerek, “Karaisalı ve Tekdüzü Mahallelerinde ilanın yapılmış olmasına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgenin sunul(a)mamış olmasının, proje alanında /projenin etki alanında yasayan ya da bu yörede taşınmazı olan davacı gerçek kişilerin, projeden haberdar olmasını engelleyebilecek olmakla birlikte; davacılardan Mersin Çevre ve Doğa Derneği ile Anamur Ziraat Odası Başkanlığının, gerek kuruluş amaçları gerekse merkezleri itibarıyla dava konusu işlemi; yerel ilanlara gerek kalmaksızın, Mersin Valiliğinde yapılan internet ilanı veya Bozyazı Kaymakamlık binasında yapılan ilanla ögrendiklerinin kabulünün gerektiği, hayatın olağan akısı gereği dava konusu işlemlerden belirtilen tarihlerde haberdar olmamalarının kabul edilemeyeceği sonucuna varılmıştır.

Bu durumda, davacılardan Mersin Çevre ve Doğa Derneği ile Anamur Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, dava konusu 06/08/2019 tarih ve E-2019275 sayılı ‘ÇED

Gerekli Değildir’ kararına karsı dava açma süresi geçirildikten sonra 22/12/2022 tarihinde açılan davanın süresinde kabul edilmesine olanak bulunmadığından, davanın adı geçen davacılar yönünden süre asımı yönünden reddine karar verilmesi gerekmektedir” denildi.