Mersin Konteyner Limanı devam ediyor!





Tarih: 9 Ağustos 2024 Cuma 16:35

Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yapılıp yapılmayacağı ile ilgili belirsizliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu son noktayı koydu: “Devam ediyoruz”

HEDİYE EROĞLU

 

AKP Sözcüsü ve Adana Milletvekili Ömer Çelik’in yaklaşık 3 hafta önce Adana’ya konteyner liman yapılacağını açıklaması üzerine Mersin’e yaşanan belirsizliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu son noktayı koydu. Bakan Uraloğlu, iktidarın 20 yıldır Mersin’e söz verdiği liman projesi yatırımının devam ettiğini açıkladı.

 

“ADANA-MERSİN OLARAK TATLI TATLI REKABET EDİN”

Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı incelemek için kente gelen Bakan Uraloğlu, burada düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Mersin’e yapılacak Ana Konteyner Limanı’nın akıbeti ile ilgili soruya Uraloğlu, “Devam ediyoruz” diyerek, şunları söyledi: “Birbirine komşu olan iki ilde bazen farklı şekillerle tatlı rekabet bazen birbiri eleştiri olabilir. Bazı konularda bazı haksızlıklara uğranıldığı söylenebilir bunlar doğruda olabilir ama bizler kamu görevlileri, siyasetçiler, ülkenin, illerin yönetimindeki kişiler olarak gerçekten kimseye bir haksızlık edilmesi gibi bir düşüncemiz asla olamaz ve bu düşüncelere de prim verme ihtimalimiz olamaz.

Bu parmağın hangisini kessen acır, hiçbirini kesemezsin. Kamu yöneticileri olarak ilimizin siyasetçileri de mutlaka kendi illeri ile ilgili takipteler.

Birbiri ile daha iyisi olma noktasında gayret etme, belki bir rekabete girme bunlar çok normal ama onun ötesine bunu geçirmemek lazım.

 

“AKDENİZ’E 1-2 LİMAN YETMEZ YENİLERİ LAZIM”

Konteyner limanı geçmişte çokça gündem oldu. Şuanda Türkiye’de 217 tane liman var. Ve hali hazırdaki kapasite kullanma oranımız yüzde 48. Yani esasında biz şuanda taşınan yükler iki katına çıksa bile Türkiye’de buna bir kapasite var.

Ama şöyle bir problem var, A noktasındaki limanın kapasitesi yüzde 100 ama B kotasındaki limanın kapasitesi yüzde 25, yani bu anlamda tam bir dengeli dağılım yok.

O zaman bu ne demek; bazı yerlerde yeni limanlara, tesislere ihtiyacımız olacak demektir.

Aynı şekilde mevcut tesislerinde büyütülmesine ihtiyacımız olacak.

Dolayısıyla bu noktada da hem Mersin’de hem Adana’da ki bakın Mersin’de mesela ülkemizin en büyük limanlarından bir tanesi var.

Hem Mersin’de hem Adana’da yeni konteyner veya dökme yük ki bunları genelde karma yapıyoruz, liman projelerimiz devam ediyor. Biz sadece bugünü planlamıyoruz, bizim bir kalkınma yolu koridorumuz var. Bu koridorundan çok ciddi bir yük düşünüyoruz. İskenderun’da Dörtyol Hassa tarafında 19 km demiryolu ve karayolu düşünüyoruz. Akdeniz havzasında ki şuanda ki kapasite zaten yeterli değil ama şuan geleceği planlama adına bize bir iki tane liman dahi yetmeyecek. Onun için her ikisine de devam ediyoruz.”