Bakan açılışı 3 yıl ileri attı!





Tarih: 30 Temmuz 2024 Salı 14:00

Çalışmaların durduğu yönünde iddiaların gündeme geldiği, geçen yıl 2026’da açılacak denen Mersin’de otobanın Çeşmeli’den Taşucu’na ulaştırılacağı yoldaki çalışmaların ancak 3 yıl içinde bitirilebileceği açıklandı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de özellikle yaz döneminde tatilciler için büyük sorun olan kara yolu ulaşımını rahatlatmak amacıyla yıllardır yapımı gündemde olan ancak bir türlü tamamlanamayan otoban bağlantısının Silifke Taşucu’na uzatılması çalışmalarındaki gecikme tepkilere neden olmaya devam ediyor.

Yoğun geçen turizm sezonu nedeniyle gerek bölge sakinleri gerekse de turistler batı Mersin’e ulaşmakta güçlük çekerken zaman zaman yol çalışmaları ile tıkanan D-400 karayolundaki yoğunluğu uzun kuyruklar ve bekleme süreleri ‘çile yolu’ olarak biline güzergahta isyana neden oluyor.

 

İHALEYİ KAZANAN KOLİN KAZMA VURMADI

Yapımı 2017’den buyana yılan hikayesine dönen yol projesi için devletten en çok ihale alan 5 şirket arasında bulunan Kolin İnşaat, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 23 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiği “Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi'nin Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi" ihalesini, tek teklif sahibi olarak kazandı. Aradan geçen bir yılda proje için ‘kazma’ vurmadı. Kolin inşaatın kazma vurmaması sık sık eleştiri konusu olurken bu esnada bazı bölgeler için acele kamulaştırma kararları verilmesi tepki çekti.

 

KOLİN GARANTİLİ PROJEYE PARA BULAMAYINCA, İHALEYİ FESHETTİ

Ancak yap-işlet-devret projelerine verilen garantilere karşın yurtdışından kredi bulunamaması üzerine, uygulama sözleşmesinin imzalanmasının üzerinden geçen 10 aya rağmen otoyol için kamulaştırma kararları çıksa da adım atılmadı.

İktidara yakın şirketlerden Kolin’in tek başına katılarak aldığı ihale kapsamında avro üzerinden 45 bin araç garantisi verilse de çivi çakılmayan proje gecikti.

52 kilometrelik yol için günlük 45 bin araç geçmez ise eksik kalanın Hazine tarafından karşılanacağı yolu yapmaktan vazgeçen Kolin, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne sessiz bir şekilde fesih başvurusu yaptı.

 

İHALE TEKRARLANDI

Ancak bu esnada avro üzerinden 45 bin araç garantisi verilen Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesi acil koduyla ihale edildiği için dava konusu oldu.

Son ihale ile 2 Şubat 2021'deki ilk ihalede 2 milyar 135 milyon 502 bin lira olan bedel, 10

Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin liraya çıktı.

Kazanan ise bir önceki ihaleyi alan Özaltın İnşaat- Yapı & Yapı Şirketleri oldu. Proje için 10

Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin TL'lik sözleşme imzalandı.

 

AKP BİTECEK DEDİ VATANDAŞ İNANMADI

 

Kent sakinleri ve turistler çile yolunda yaşananlara isyan ederken geçtiğimiz günlerde AKP Anamur İlçe Başkanlığı, sorunun çözümünün en önemli ayağı olan otobanın Taşucu’na uzatılması çalışmalarına ilişkin yaptığı paylaşım ile dikkat çekti.

İki etap halinde gerçekleşecek otoban bağlantı projesinin Erdemli- Kızkalesi ayağında ki çalışmalarda gelinen son durumu kamuoyuyla paylaşan parti teşkilatı, “Çeşmeli-Taşucu Otoban Projesi bir bütün olarak ihaleye çıktığında ihale dosyası alan 4 firmadan hiç birisi ihaleye girmemişti. Sonrasında yoğun çabalarla bu proje iki kısım halinde yapılmasına karar verildi. 1. Kısım Çeşmeli-Kızkalesi 2. Kısım Kızkalesi-Taşucu olarak projelendirildi. İhaleyi alan güçlü bir firma olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Çalışmalar 9 farklı noktada devam ediyor, toplam 400 işçi çalışıyor.

 

“ETABIN 2027 YILINDAN ÖNCE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR”

Kısa bir süre içerisinde de 3 bin işçiye çıkılması planlamaktadır. Şirketin ilgili makamlara vermiş olduğu brifinglerde ihale bitim süresinden önce yolu bitireceğini beyan etmiştir. İlk Etapla İkinci etabın doğru orantılı bir şekilde hareket etmesi için elimizden gelen çabayı göstermekteyiz. İlk kısmın çıkış noktası ilçemiz sınırlarımız içerisinde olan Narlıkuyu karayolları kampının oralardan olacaktır.

Coğrafya kaderdir. Yaşamış olduğumuz bölge birçok kültüre ev sahipliği yapmış olup bundan dolayı yol güzergahında birçok engelle karşılaşılmış zarar vermeden alternatifler üretilmiştir. Bu alternatiflerin temel amacı tarihi dokumuzu korumak içindir. Bu yüzden de Çeşmeli-Taşucu Otoban Projesi'nin ilk etabı olan 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında 7 tünel, 5 viyadük ve 8 bağlantı yolu yapılıyor. Etabın 2027 yılından önce tamamlanması planlanıyor” bilgisini paylaştı.

 

MERSİN ÜVEY EVLAT!

Ancak partinin ilçe teşkilatından yapılan açıklamaya vatandaşların tepkisi gecikmedi. Partinin paylaşımına yorum yağarken çok sayıda Mersinli’nin projenin bitirileceğine yönelik inancının olmadığını belirtmesi dikkat çekti. Vatandaşlar yıllardır söz verilen ve her seçim döneminde vaat olarak anlatılan yolun tamamlanmaması nedeniyle yaşanan mağduriyetlere dikkat çektiler. İktidarın özellikle Karadeniz başta olmak üzere diğer bölgelerde kısa sürede tamamladığı projeleri örnek gösteren yurttaşlar Mersin’e üvey evlat muamelesi uygulandığını savundular. Parti ilçe yönetimi; projenin ilk ayağı olan Erdemli Kızkalesi mevkisi ile ilgili, “Etabın 2027 yılından önce tamamlanması planlanıyor” derken, vatandaş, “Yalan söylemeyin sahada çalışma bile yok, terk edilmiş gibi” yorumu yaptı. 

 

BAKAN AÇILIŞI 3 YIL İLERİ ATTI

Yaşanan gelişmeler üzerine tartışmalara son vermek için kente gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni bir bilinmezlik kapısını araladı.

Vali Ali Hamza Pehlivan ve beraberindeki heyetle birlikte Erdemli-Çeşmeli-Kızkalesi otoyolunda devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Uraloğlu, geçen yıl 2026’da tamamlanacağı açıklanan yol ile ilgili önümüzdeki 3 yılda çalışmaların tamamlanacağı bilgisini verdi.

 

“ÇÖZECEĞİZ”

Açıklamasında Mersin-Çeşmeli-Kızkalesi otoyolunun yaklaşık 10'uncu kilometresinde bulunduklarını aktaran Bakan Uraloğlu, "Hemen arkamdaki sahada yoğun bir şekilde çalışma devam ediyor. Burası aynı zamanda hem şantiye sahası hem otoyol hizmet tesisi olacak. 42 kilometre ana gövde, 11 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 53 kilometrelik bir yol. Bizim trafiğimizin en çok sıkıştığı Kızkalesi'ne kadar olan kesimi bu projeyle inşallah çözmüş olacağız" diye konuştu.

 

PROJE 7 TÜNEL, 5 TANE VİYADÜKTEN OLUŞUYOR

Sakin olduğu günlerde 35 bin, yoğun olduğu günlerde ise 70 bin araçlık bir trafiği konuştuklarına değinen Bakan Uraloğlu, "Bu da yolun artık hizmet seviyesinin iyice düştüğü anlamına geliyor. 2,5 saatlik bir seyahat süresini 45 kilometrelik bir mesafenin 2,5 saatte geçildiği bir kesimi konuşuyoruz. Tabii burası kıymetli arazilerin, seraların olduğu bir kesim. İğneyle kuyu kazarak tabiri caizse projelendirdiğimiz bir kesim. 42 kilometrelik ana gövdenin yaklaşık 12,5 kilometresi 7 tane tünelden, 5 tane viyadükten oluşuyor. Yani nereden bakarsanız yüzde 30'a yakını tünel ve viyadüklerden oluşan, standardı yüksek, 3 gidiş 3 geliş olmak üzere projelendirdiğimiz bir yol" ifadelerini kullandı.

 

BİTTİĞİNDE SEYAHAT SÜRESİ 20 DAKİKAYA DÜŞECEK

Bakan Uraloğlu, "Bittiğinde burada biraz önce bahsettiğimiz 2,5 saat süren trafiği 18, bilemediniz 20 dakikalarda geçebileceğiz. Bölgemizin, Mersin'imizin gelişimine katkı sağlayacak önemli bir proje. Aynı şekilde yine turizmine, özellikle Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanımızın açılmasından sonra çok daha hızla gelişebilecek olan bir projeden bahsediyoruz. Makine seslerini duyuyorsunuz. Şu anda sahada 204 makinemiz var. Yaklaşık bin 330 personelimiz var. İnşallah bundan sonra hızlanarak makine sayımız 300'ün üzerine çıkacak, hatta 500'lere yaklaşacak. Buradaki tabii koruma alanları var. Vatandaşlarımızın tarım arazileri var. Onlardaki bütün hassasiyetlere de dikkat ediyoruz. Hızlı bir şekilde sahaya yayıldık. Şu anda sadece yüzde 61 kapasiteyle çalışıyoruz. İlerleyen günlerde bunu yüzde 90, yüzde 100'lere de yaklaştırarak burayı kısa sürede inşallah bitirmiş olacağız. Önümüze bir mani çıkmasa 3 yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.