Alata’da neden ağaçlar kesildi?





Tarih: 28 Temmuz 2024 Pazar 21:25

Yılladır imar rantına kurban edilmek istenmesiyle gündeme gelen Mersin’in en değerli arazisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün bulunduğu alanda ağaç kesimi yapıldı. Mersinliler kesimlere tepki göstererek nedeninin açıklanmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan ve 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla sahili 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün bulunduğu alanda ağaç kesimi yapıldı.

Yılladır imar rantına kurban edilmek istenmesiyle gündeme gelen Mersin’in en değerli arazisi konumundaki bölgede yapılan ağaç kesimi tepki çekti. Mersinliler kesimlere tepki göstererek nedeninin açıklanmasını istedi.

 

“ELLERİNİZ KIRILSIN”

Araştırmazı yazar Abdullah Ayan, ağaç kesimi ile ilgili kent kamuoyuyla bir fotoğraf paylaşarak, “Elleriniz kırılsın. Sıra mersinin kalan son hazinesini yağmalamaya geldi. Erdemli Alata çiftliği kuzeyindeki çamlık sessiz sedasız kesildi. Sonunda amaçlarına ulaşacaklar. Geldikleri günden beri türlü bahanelerle orayı yemeye çalışıyorlar” tepkisi verdi.

 

24 YIL ÖNCE ALANIN TAMAMI DOĞAL SİT OLARAK KORUMA ALANIYDI!

Yoğun vahşi yapılaşmanın hız kesmediği Erdemli’de ki kalan son bakir alanlardan olan 2 bin 740 hektarlık bir alana sahip Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, çiftçiler için araştırma geliştirme çalışmaları yürütüyor.

Ancak her dönem tarım dışı istilacıların ilgi alanında oan Alata, turizme kazandırılma adı altında zaman zaman imara açılmak istendi.

Alata’nın tamamı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 09.10.2000 tarih ve 3877 sayılı kararı ile “Birinci Derece Doğal Sit Alanı” olarak ilan edildi.

 

2021’DE KORUMA ALANI AZALTILDI!

Ancak 06.01.2021 tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlanır ve Alata’nın 83.883,21 metrekarelik bir alanının “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi. Alanın hemen kuzeyinde bulunan 327 bin 439 metrekarelik bir başka alanın ise Nitelikli Koruma Alanı olarak muhafaza edilmesine karar verildi.

Alata’nın tamamının neden sit alanı yapılmaktan vazgeçildiği merak konusu olurken tepkileri de beraberinde getirdi. İmar ve rant iddiaları gündeme gelirken, sadece 83 bin 883,21 metrekarelik bir alanın kesin korunacak hassas alan ilan edilmesi endişeleri beraberinde getirdi.

Koruma altındaki deniz kaplumbağaları caretta carettaların üreme alanı ve kum zambaklarının adresi olan Alata’daki son ağaç kesimi ise endişelerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.