Borç için satış Toroslar’ı gerdi!

10 Ekim 2024 Perşembe 17:49

Sık sık devraldığı borçlardan dert yanan Toroslar Belediye Başkanı CHP’li Abdurrahman Yıldız’ın, satış için yetki istediği taşınmazların vatandaş ile hisseli olması nedeniyle sorunlu parseller gibi gösterilerek yetki istenmesine ve bir arazinin de parktan dönüştürülerek satışa konu olmasına muhalefetten eleştiri geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Toroslar Belediye Meclisinin Ekim Ayı Olağan Toplantısının 2’nci Birleşimi, Yunus Emre Kültür Merkezinin Konferans Salonunda yapıldı.

Toplantıya, kadınlara ve çocuklara karşı şiddete tepki göstererek başlayan Başkan Abdurrahman Yıldız, “Çocuklarımızın böyle felaketler ile karşılaşmaması barış, huzur içinde yaşamaları dileğiyle” dedi. 

Meclisin yeni görevlendirilmeler ile ilgili bilgilendirilmesiyle süren meclis, önceki toplantının tutanak özetlerinin kabul edilmesiyle devam etti.

Mecliste daha sonra belediyenin yeni dönem mali ücret ve tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili teklif, komisyonlardan geldiği şekliyle kabul edildi.

 

BAŞKAN YILDIZ ARAZİ VE DAİRE SATIŞI İÇİN YETKİ İSTEDİ

Mecliste öne çıkan konu taşınmaz satışları ile ilgili yetki talebine ilişkin teklif oldu. Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, mülkiyeti belediye adına kayıtlı olan vatandaş ile hisseli olan taşınmazlardan Arpaçsakarlar Mahallesi 10525 ada 2 nolu parsel üzerinde bulunan DG 4A Blok 9 nolu (147 m²), DG 4A Blok 10 nolu (147 m²) daireler ile yine Arpaçsakarlar Mahallesi 10521 ada 2 nolu parsel üzerinde bulunan FG 1B Blok Zemin Kat 2 nolu (74 m²) dairenin ve Çavuşlu Mahallesi 4557 ada 9 nolu (755,29 m²) parselin satışı için yetki istedi. Geçen hafta Plan ve Bütçe ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen teklif için ilgili komisyonlar, muhalefetin eleştiriler üzerine şerh düşmesine rağmen satış için yetki verilmesi kararı aldı.

 

MUHALEFETTEN, VATANDAŞ İLE HİSSELİ ARAZİLER SATILACAK GİBİ LANSE EDİLDİ ELEŞTİRİSİ

Satış yetkisinin teklif ediliş şeklini eleştiren AKP’li Meclis Üyesi Celal Ata, “Belediye ile vatandaş arasında sorunlu olan hisseli arazilerin satılacağını düşünürken, belediyeye ait mülkiyetlerin satışa konu olduğunu gördük, teklifin böyle düzenlenmesi doğru değil” tepkisi verdi.

Başkan Yıldız’a eleştirilerini dikkate alarak, ilçeyi ortak yönetme çağrısı yapan Ata, vatandaş ile hisseli olan mülkiyetlerin satışına olumlu baktıklarını ancak belediyeye ait mülkiyetlerin satışının borçlara dair planlamaya ilişkin bilgilendirme yapılarak gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

“KOMİSYON MUHALEFETİ DİKKATE ALMADI, BİLDİĞİNİ YAPTI”

Meclis Üyesi Ata, “Geçen mecliste gündeme gelen teklifin komisyonlara sevk edilişi ile ilgili belediyemizle hisseli bulunan mülkiyetler satışa konuydu. Hisseli parselleri satışa konu olarak algıladık. Ancak komisyon görüşmelerimizde bunun sadece bir ya da 2 hisseli parselin satışa konu olduğunu, diğer satışa konu olan taşınmazların belediyeye ait olduğunu gördük. Vatandaş ile hisseli olan kısımlar için ayrıca, belediye mülkiyetine ait olan yerlerin satışına ilişkin yetkinin ise ayrıca istenilmesini talep ettik. Ama komisyon bizi dikkate almadı ve bildiğini yapmadı.

Zamanında belediye adına 2-3 metrekare hisse alınan satışlara grubumuz adına bakışımız olumludur, buna destek veriyoruz.

 

“SATIŞA KARŞI DEĞİLİZ AMA BORÇ VE PLANLAR AÇIKLANMALI”

Grup olarak belediye mülklerinin satışı ile ilgili ise kayıtsız şartsız karşıdır görüşünde değiliz. Evet, belediyeler işletme gibi görünüyor. 2025 tahmini bütçe yapılması esnasında Toroslar Belediyesi’nin bakanlıktan gelecek payı 100 milyon TL, çeşitli vergi ve harçlardan gelen para 100 milyon TL, genel giderlerimiz 250 milyon TL. Bizler Toroslar halkının menfaati refahı için buradayız. Biz her şeye burayı sattırmayız’ dedemiz Toroslar halkına ihanet olur. Toroslar Belediyesi’nin tahmini bütçesi içindeki cari açığı ne kadardır? Gelir az, gider fazla. Aradaki açık ile ilgili borçlarımız varsa vatandaşı mağdur etmek yerine, bugüne kadar korumak için elimizden geldiğimiz mülklerimiz araçlığıyla borçların tek seferde faize konu olmadan ödenmesi konusunda satışa belirli kriterler çerçevesinde olumlu oy kullanabiliriz. Satış yetkisi böyle oy birliğiyle geçebilir. Yani Toroslar’ı birlikte yönetme noktasında ortak bir akıl oluşturabiliriz: Ama bu şekilde sunmak varken böyle zamansız bir şekilde Toroslar Belediyesi’nin bir yerdeki parselinin satışı geldi. TOKİ’deki 3 dairemizin bize ne zararı var? Kiraya verilip değerlendirilmemişse bu bizim ayıbımızdır. Velev ki satışı da istenebilir ancak bu bir plan dahilinde, ‘cari açığımız şu kadar’ denilerek yapılabilir.

Satış başlığı düzeltilmelidir. Bizler vatandaş ile ortaklık bulunan hisseli satışlara destek veriyoruz ama belediye mülkiyetlerinin satışını reddediyoruz” diye konuştu.

 

CHP’DEN SATIŞ SAVUNMASI

CHP’li Meclis üyesi Erdoğan Ay ise muhalefete tepki göstererek, satışın kontrolsüz yapıldığı eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

“Muhalefet şerhi ile oyunuzun rengini belli ediyorsunuz” diyen Ay, “Kontrolsüz satış tabiri çok doğru değil. TOKİ konutlarındaki 3 daire yıllardır atıl durumda. Hatta oralar işgal edilmiş durumda. Bunlar elimize ayağımıza dolanmış durumdaydı. Buraların satışı ve elde edilecek gelirin Toroslar halkına kazandırılması düşüncesiyle satış yapılmaktadır. 750 metrekarelik arsanın satışına itirazınız vardı, kontrolsüz satış dediniz ama satışa uygunluk bulunmaktadır, kontrolsüz değildir” dedi.

 

YILDIZ ‘ANLAŞILMAMASINI’ ELEŞTİRDİ

Başkan Yıldız ise eleştirilere sert yanıt verdi. “Size gelen fezlekede zaten bunun detayı yazılıyor. Gündemin neyi kast ettiğini anlardınız. Gündem özetinde de açıklama yapılıyor” diyen Yıldız, “Bunun anlaşılamamış olması gibi bir gerekçenin ben doğru bir gerekçe olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Bu satışlar ile hem problemleri çözdüklerini hem de belediyeye katkı sağlandığını bildiren Yıldız, satışların gelirinin ise 2025 değil 2024 bütçesi kapsamında ele alınacağını kaydetti.

 

ÖNCEKİ YÖNETİM ALACAĞININ PEŞİNE DÜŞMEMİŞ

Göreve geldikleri 2024 yılı 1 Nisan sabahı 280 milyon küsür lira vergilerden kaynaklı alacak bulduklarını söyleyen Başkan Abdurrahman Yıldız, “Bizden önceki yönetim bu alacakların tahsili konusunda her hangi bir adım atmamıştı. Biz borçların önemli bir kısmını tahsil ettik. Geçen dönem özellikle büyük işletmelerin büyük işletmelerin kurulu olduğu bölgelerde ciddi ölçüm hataları yapılmıştı. Büyük alanlar küçük gösterilmiş ve böyle emlak vergisi ödenmiş hatta bazıları ödenmemiş. Biz geldiğimizde ilk işimiz bu oldu, saha taraması yaparak belediyemize ciddi gelir elde edilmesi sağlanıyor. Yani bu tarama ile biz tüm yapıların gerçek vergi değerlerini Toros halkına hak olarak kaydetmiş oluyoruz.

 

YAZLIKÇILARA “VERGİNİZİ ÖDEYİN” UYARISI

Kentimiz kırsalında kendilerine çok lüks konutlar kurmuş olan yazlıkçılar kendileri Toroslar’a kayıtlı olmamalarına rağmen yazlıklarının vergilerini ödemiyorlar. Gelecek aydan itibaren geciktirmeden konutlarını beyan etsinler, bugüne kadar olan vergilerini ödesinler. Mayıs ayı itibariyle tarama çalışması yapmaya başlayacağız. Orada bugüne kadar tahsil edilmeyen vergileri tahsil edeceğiz. Bir yazlık köyümüzde bir kamyon ile çöpleri taşırken yazın 16 kamyon ile taşıyoruz ve bu para Toros halkının cebinden çıkıyor. Yazlıkçı yurttaşların da bu yüke dahil olması lazım” diye konuştu.

Görüşmelerin ardından satış yetkisi teklifi komisyon raporundan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edildi. 

 

PARK ALANI PARSEL OLUP SATIŞA ÇIKMIŞ!

Daha sonra tekrar söz alan Celal Ata ise yönetimin ve CHP’nin tepkilerine yanıt vererek, “Amacımız problem çıkarmak değil, yönetmeliklere aykırı bir husus söz konusu ise belediyemizi daha dikkatli olmaya sevk etmek. Amacımız olumsuzluk değil. AKP hiçbir zaman olumsuzluk partisi değil.

Ancak örneğin satışa konu Çavuşlu’daki parsel 755 metrekare olarak tam hisse olarak görülüyor. Bu parsel üretilmiş durumda. Yani parsel ortaklık düzenleme payından üretilmiş. Burası daha önce parktı. Parktan alınan pay nerede? Yerine ne kondu da burası arsa niteliği kazandı? Bu husus özellikle detaylı olarak incelenmeli” diye konuştu.