DEM’in çözümü de satış oldu!

2 Eylül 2024 Pazartesi 18:39

Geçen dönem AKP’li yönetimin her satış ve borçlanma talebine sert tepki gösteren Akdeniz Belediyesi’nin DEM’li yönetimi kendi döneminde ağır borç yükü ve hacizleri gerekçe göstererek biri limanın karşısında olmak üzere 2 arsa satışı için meclisten yetki istiyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin, Eylül ayı birinci birleşim toplantısı yapıldı. Toplantıda 25 gündem maddesi görüşülürken 4 kamu kurum ve kuruluşuna yapılan taşınmaz tahsis iptalleri ile 2 arsa satışı öne çıkan konular oldu.

 

ARSA SATIŞINA ‘ALACAKLILAR KAPIYA DAYANDI’ SAVUNMASI

Meclis 2 adet arsa satışına ilişkin gündem maddesi görüşmeleri ile devam etti. Belediye idaresi teklif gerekçesinde; Sarıyıldız “Belediyemizin ağır borç yükü altında olması, ekonomik, mali olanaklarının sınırlı olması, yol, meydan, otopark, çocuk parkı ve benzeri hizmetler ile kamulaştırma bedellerinin ödenememesi, diğer kamu kurumlarının alacaklarından kaynaklı haciz tahdidi altında olmamız nedeniyle hizmet ve ödemelerde sıkıntı yaşamaktayız” denildi.

Bu nedenlerden dolayı Yaka Mahallesi, 9524 ada, 6 no’lu, 6 bin 902,00 metrekare yüzölçümündeki arsa niteliğindeki parsel ile Nusratiye Mahallesi 61 ada, 206 parselde kayıtlı 9 bin 789,97metrekare yüzölçümündeki tarla niteliğindeki taşınmazın satışı için ilgili teklifin ilgili komisyonlara gönderilmesini istedi.

 

“BİNLERCE TAŞINMAZIMIZIN, ONLARCA ATIL HİZMET BİNAMIZIN OLMASI ÖNCELİK DEĞİL”

Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, satış teklifleri ile ilgili yaptığı kısa açıklamada, “Alacak kalemi oluşturmak için elimizde bazı taşınmazlarımız var, ne yazık ki bunları satmak durumundayız. Bizim binlerce taşınmazımızın, onlarca atıl hizmet binamızın olması öncelik değil. Önceliğimiz Akdeniz’de yaşayan özellikle dezavantajlı kesimlerin hizmet alacağı faaliyetler yürütmek olacak. Bu konuda da tabi ki taşınmazların açık, aleni ve kamuoyunun bilgisi dahilinde olacak şekilde ihale kanunu kapsamında şeffaf bir şekilde satışını gündeme alacağız” dedi.

 

“SEÇİMDEN ÖNCE SATIŞ YAPMAYACAĞIZ DİYORDUNUZ NE OLDU?”

Teklifle ilgili söz alan AKP’li Aydın Eğin, önceki dönemde yapılmak istenen arsa satışları ile alınmak istenen borçlanma yetkilerinin engellendiğini anımsatarak, “Biz burada 5 yıl görev yaparken bırakın bir gayrimenkul satmayı borçlanma bile alamadık. Daha önce beraber yaptığımız meclis üyeleri çok iyi bilirler. Dün bunlara hayır diyen, asla ve asla Akdeniz’de bir metre dahi araziyi sattırmayız diyen arkadaşlar acaba bugün ne diyecekler? Sizim seçim öncesi siz mahallelerde dolaşırken ‘biz herhangi bir yeri araziyi vs satmayacağız, biz geldiğimizde çözüm üreteceğiz. Akdeniz’in kaynakları çok geniştir, biz bu kaynaklar üzerinden hizmet vereceğiz’ yönünde söylemleriniz var. 6 ay sonra ne oldu? fikrinizdeki değişikliği öğrenebilir miyiz?” dedi.  

 

CHP’DEN SATIŞ SAVUNMASI

CHP’den Mahmut Dönmez de, “Geçmiş dönemde yer satma ile ilgili konuştu. Ben geçmiş dönem meclis üyesiyim. Geçmişte de buna benzer belli yerler satışa çıktı. Örneğin bir satışta 30 dönüme yakın parça parça satışlar yapıldı. Önemli olan satılan şeyin değil de satıldıktan sonra kalan paranın vatandaşa dönük hizmetlerle ilgili neler yapılıp yapılmadığı önemli. Bir taşınmaz satılabilir ama o satıldıktan sonra o paranın sağlıklı şekilde değerlendirilmesi önemlidir” tepkisi verdi.

 

“857 MİLYON BORCUMUZ VAR, SATIŞA MECBURUZ”

Hoşyar Sarıyıldız ise Akdeniz halkının bir değeri, bir kazanımı olduğunu düşündükleri bir TL’ye dahi zarar gelmesini istemediklerini, çok büyük hassasiyet gösterdiklerini vurguladı. “Buna mecburuz çünkü Akdeniz ilimizin diğer ilçelerine göre ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal anlamında eşit şartlarda yaşanmadığı bir bölge. Biz böyle bir bölgede attığımız her adıma dikkat etmek zorunda olduğumuzun farkındayız.

Bunları da cümlemin en başında üzülerek yapmak zorunda olduğumuzu belirttim. Biz hiç bir şekilde bundan memnuniyet duymuyoruz ve bunların her birinin telafisi için de halkımıza söz veriyoruz. Fakat 857 milyon TL’yi bulmuş inanılmaz bir borç yükümüz ve her bir alacaklı firmayı bekletmek için neler yaptığımızı bilmiyorsunuz.

 

“BİZ SATMAZSAK YOK PAHASINA GİDECEK”

Biz bu taşınmazları hak ettikleri değerde satacak ve hizmet olarak geri getireceğiz. Biz bu taşınmazları satmazsak bile yarın bunlar yok pahasına gidecek.

Biz bu taşınmazların birilerinin çıkar ve menfaatleri uğruna rant için satmayacağız, halkın hizmet alması noktasında çalışmalar yürütmek için yapacağız. Yarın bu belediye sokaklara temizlik araçlarının girmediği bir belediye olursa hangimiz bu halka hizmet verecek?

Biz değerleri yarıştırmıyoruz. Kamunu üstün yararı söz konusu olduğunda bireyin kişisel yararı olamaz.

Ben seçim döneminde ortaya koyduğum tüm görüşlerin arkasındayım ama zaruriyet hali olmasaydı elimi sürmeyeceğimi bir kez daha kamuoyunun bilgisine bunuyorum.

Fakat halkımız da bu konuda bilgi sahibidir ki, belediyenin ciddi bir borç yükü var.

Sizin bir önceki yönetimin borç yükü bıraktığından şikayet ettiniz ama bir önceki yönetim kayyum yönetimiydi. Kayyum ciddi bir borç yükü bıraktı.

Biz isterdik ki sizin yönetiminiz bu borcu bitirmiş, üstüne kasada 200-300 milyonluk bir alacak kalemi olsaydı.   

 

“ALACAKLILAR KAPIDA”

Hoşyar Sarıyıldız, "Fakat kasa, borçlar ortada, alacaklılar kapıda. Her gün bir haciz alacaklısı bir icra memuru kapınıza dayanırken lafla peynir gemisi yürümüyor. İcraat lazım. Bu halka icraat noktasında irade ortaya konması lazım. Biz bu sürecin başında elimizi taşın altına koymayı bırakın tüm bedenimizi taşın altına koyacağımızı belirterek başladık. Gerekiyorsa o sokakları belediye eş başkanlarımız önde, meclis üyelerimiz ve bürokratlarımız, yanımızda halkımız arkamızda gerekiyorsa kendimiz süpüreceğiz, halkımıza bu hizmetleri götüreceğiz" diye konuştu.

 

“DEĞERLİLER DEĞİL, ATIL ARSALAR SATILMALIYDI”

Daha sonra söz alan AK Partili Murat Özkaya ise “Söz konusu bu yer limanın karşısındaki fen işleri ekiplerinin bulunduğu alan ise çok kıymetli bir bölge. İleride böyle bir alana çok ciddi anlamda ihtiyaç olacağından atıl durumda olan yerlerin öncelikli ele alınması, bu tür kıymetli yerlerin belediye elinde kalması sağlanmalı” dedi

Hoşyar Sarıyıldız ise “Doğrudur burası şuanda belediyemizin hizmet birimi olarak kullanılmakta. Borcumuzun yüklü miktarda bir kısmını karşılaşacağına inandığımız için taşınmazın satışını gündemimize aldık. Hizmet binamızı daha uygun bir yere taşıyacağız. Burayı şeffaf bir ihale ile satış yaparak belediyemize alacak kalemi oluşturmayı hedefliyoruz” dedi. 

Görüşmelerin ardından satış talebi oy birliğiyle komisyonlara sevki oy birliğiyle edildi. 

 

AKP’LİLER SALONU TERK ETTİ

Akdeniz Belediye Meclisinin toplantısının dilek ve temenniler bölümünde CHP’li Gazi Karayiğit, okulların açılmasına yönelik eğitime ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ancak AKP’liler bu açıklamayı proteste ederek salonu terk etti.